Bogate în vitamine (A, B, E, K), minerale (zinc, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, cupru, mangan), în proteine, acizi graşi esenţiali şi în alţi compuşi valoroşi, seminţele de dovleac sunt recomandate pentru beneficiile lor remineralizante, tonice. Prin conţinutul de fier, seminţele de dovleac combat anemia, iar zincul ajută la întărirea sistemului imunitar, are valoare antioxidantă, protejând organismul de acţiunea radicalilor liberi. Iată ce beneficii mai poţi avea dacă mănânci des seminţe de dovleac!

 

Protejează inima

Graţie conţinutului bogat în acizi graşi Omega-3, seminţele de dovleac sunt de ajutor pentru prevenirea bolilor de inimă. Aceste seminţe reduc nivelul colesterolului rău, îmbunătăţesc circulaţia sangvină şi împiedică formarea plăcilor de aterom, care duc la apariţia aterosclerozei. De asemenea, prin conţinutul de potasiu, aceste seminţe normalizează tensiunea arterială.

Pentru efectul protector cardiac se poate face o cură de o lună, în cadrul căreia se consumă zilnic 80 de seminţe de dovleac crude (cura se poate repeta de 3 ori pe an).

 

Pot preveni unele tipuri de cancer

Unele studii au arătat că dietele bogate în seminţe de dovleac sunt asociate cu un risc mai mic de apariţie a anumitor tipuri de cancer: de stomac, de prostată şi colorectal. O altă cercetare a subliniat că femeile aflate la menopauză care consumă des seminţe de dovleac au un risc mai mic de apariţie a face cancer de sân.

 

Somnifer natural

Dacă ai probleme cu insomnia, poţi încerca să consumi seara seminţe de dovleac. Acestea sunt sursă de triptofan, aminoacid asociat cu inducerea somnului. Pentru efectul somnifer, trebuie să consumi zilnic 200 de grame de seminţe de dovleac – care sonţin 1 gram de triptofan, suficient cât să observi efecte benefice dacă ai probleme cu somnul.

 

Elimină paraziţii intestinali

 

Seminţele de dovleac şi-au dovedit eficienţa şi în caz de parazitoze cu giardia, oxiuri şi tenie. Acest efect este conferit de prezenţa unui aminoacid.

În parazitoze, poţi consuma 100 g de seminţe de dovleac pisate (în cazul copiilor, din 50 g), amestecate cu 30 ml de lapte şi cu 1 linguriţă de miere. Se consumă dimineaţa, pe stomacul gol.

 

Indicate în problemele de prostată

 

Autorităţi precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii au autorizat utilizarea medicinală a seminţelor de dovleac pentru a trata simptomele vezicii hiperactive şi ale tulburărilor urinare care apar în adenomul de prostată. Acţiunea terepeutică în aceste neplăceri este pusă pe seama unor substanţe precum acizii graşi nesaturaţi, zincul şi fitosterolii.