5 obiceiuri care dăunează rinichilor

1 80330 original jpg jpeg

Cu rol important în eliminarea excesului de apă din organism şi a toxinelor, rinichii nu trebuie neglijaţi. Un stil de viaţă haotic şi o alimentaţie dezechilibrată îi pot afecta mai mult decât ai crede. Află ce alte obiceiuri dăunează!

Iei prea multe calmante

Dacă obişnuieşti să iei calmante pentru diverse dureri, ar fi bine să ai în vedere faptul că acestea pot cauza reacţii adverse pe termen lung şi pot fi dăunătoare asupra rinichilor. Spre exemplu, o supradoză de paracetamol poate afecta funcţiile renale şi poate da peste cap tot organismul. De aceea, e important să iei medicaţia numai după prescripţia medicului.

Consumi alimente procesate

Pline de fosfor şi sodiu, alimentele procesate precum mezelurile şi produsele de tip fast-food sunt o reală ameninţare pentru rinichi. Persoanele care deja suferă de boli renale trebuie să limiteze consumul acestora, mai ales din pricina conţinutului bogat de sare, care poate cauza creşterea tensiunii arteriale şi retenţie de apă. Astfel, rinichii sunt suprasolicitaţi pentru a elimina excesul de sare din organism.

Mănânci prea multă carne

Aportul crescut de proteină animal produce o cantitate mare de acid în sânge, lucru care afectează rinichii deoarece poate cauza acidoză. Aceasta este o afecţiune în care rinichii nu mai fac faţă în a elimina acidul şi se creează un blocaj renal. Este adevărat că proteinele animale sunt necesare organismului, însă consumul exagerat poate fi extrem de periculos pentru rinichi.

Nu bei suficientă apă

Dacă organismul tău este hidratat îndeajuns, rinichii vor reuşi să elimine toate toxinele. În schimb, dacă nu bei apă suficientă, rişti să faci pietre la rinichi, precum şi alte afecţiuni renale. De aceea, este recomandat să bei minimum 2 litri de apă zi, însă aportul poate creşte în funcţie de greutate şi înălţime.

Nu dormi îndeajuns

La fel ca şi alimentaţia, somnul este foarte important pentru un organism sănătos, inclusiv pentru rinichi. Funcţia lor este reglementată de ciclul somn-trezire şi de obiceiul de a urina. Dacă nu te odihneşti suficient, adică minimum 8 ore pe noapte, poţi da peste cap rinichii, riscând tot felul de afecţiuni, printre care se numără şi crizele de rinichi.