Despre o relaţie de succes se pot scrie tratate, la fel şi despre greşelile care duc la ruperea ei. Noi am identi-ficat în articolul de mai jos cinci dintre cele mai comune probleme care apar între soţi, cele mai periculoase pentru stabilitatea uniunii lor.

1. Dependenţele de orice fel

Că vorbim de telefon, de reţele de socializare, de jocuri, de alcool, de stupefiante, de pariuri sau chiar de job, toate aceste vicii pot dezmembra chiar şi cel mai solid mariaj. Dependenţa este un lucru atât de serios, încât îl simţi ca şi cum ar fi al treilea membru al relaţiei. Dacă persoana dependentă ajunge să se simtă ca şi cum şi-ar înşela partenerul când este prins în viciul ei, atunci acesta este un semnal de alarmă.

Dependenţele sunt puternice şi periculoase, iar primul pas către vindecare constă în recunoaşterea faptului că ai o problemă, urmând, apoi, disponibilitatea de a cere ajutor şi de a urma un tratament eficient. Dacă eşti în poziţia jumătăţii care este victima comportamentului vicios al soţului sau soţiei, ai nevoie de multă răbdare şi hotărâre, pentru a nu cădea în plasa impulsului de a-ţi părăsi partenerul pe motiv că te neglijează. Comunicarea pe un ton liniştit, dar ferm, poate face minuni.

2. Certurile înlocuiesc comunicarea

Una dintre greşelile pe care le fac frecvent cuplurile este să-şi ascundă frustrările până în momentul în care el şi ea devin nişte bombe cu ceas şi explodează în certuri groaznice. Dacă mai toate conversaţiile voastre tind să se termine în felul acesta, e clar că nu există o comunicare sănătoasă. Ce înseamnă asta? Să ceri ceea ce ai nevoie, să discuţi ceea ce te nemulţumeşte şi să nu ai pretenţia ca partenerul de cuplu să-ţi citească gândurile.

În primul rând, o comunicare ca la carte se face folosind persoana I şi nu a II-a singular, în sensul că nu trebuie să dai vina pe el/ea, ci să îi mărturiseşti ce simţi şi îţi doreşti tu. Femeilor, în special, le este destul de greu să exprime ceea ce doresc de la partenerul lor, o greşeală care, în timp, duce la şubrezirea mariajului.

3. Frustrări din cauza banilor
 
În mod ideal, banii nu ar trebui să stea în calea fericirii în cuplu. Realist, însă, nu te poţi feri de astfel de probleme, mai ales în mariaj. Se spune că banii sunt „ochiul dracului“, iar certurile din cauza lor sunt sursa numeroaselor probleme în căsnicie. Mai mult, acestea sunt unul dintre motivele principale ale divorţurilor, căci un conflict legat de venituri este greu de a fi rezolvat de la sine.
 
Este foarte important ca, înainte de a merge la altar, să stabileşti foarte clar cu partenerul care sunt aşteptările tale legate de situaţia financiară comună, planurile care implică sume mari de bani şi schimbările pe care le preconizezi în stilul vostru de viaţă. Dacă aceste lucruri nu s-au stabilit iniţial, eventualele divergenţe financiare care apar pot fi rezolvate jucând „cartea sincerităţii“ şi nu pe cea a reproşurilor legate de cheltuieli sau, şi mai grav, a tăinuirii banilor. 
 
4. Ruda cea băgăreaţă
 
Fie că e vorba despre unul dintre părinţi, fie de altă rudă, precum o soră sau chiar un copil, o a treia persoană care face cărţile în căsnicia voastră nu poate fi de bun augur. Într-un mariaj, cea mai importantă persoană devine cea căreia i-ai spus „DA!“ şi nu cineva din afara propriei familii.
 
De aceea, este foarte sănătos ca în mariajul tău să se impună limite în ceea ce priveşte influenţa părinţilor, iar acest lucru să se hotărască de la început. La fel de important este ca fiecare dintre soţi să discute cu rudele lui, astfel încât acestea să înţeleagă că orice intervenţie deplasată din partea lor ar aduce probleme în mariaj. Soţii trebuie să se arate uniţi şi să nu se plângă, în particular, de eventualele obiceiuri neplăcute ale jumătăţii lor.
 
5. Îngheţarea romantismului
 
Momentele acelea de la începutul unei relaţii sunt greu de păstrat în timp. Rutina aşterne uitarea peste primii fiori ai iubirii, însă indiferenţa şi răceala pot avea efecte mult mai grave. Ambii soţi simt nevoia de reafirmare a iubirii, printr-un gest tandru sau printr-o invitaţie la o cină romantică în oraş. Poate că sună puţin important, însă chiar nu este aşa.
 
Un mariaj de succes are nevoie de momente de afecţiune pe toată perioada lui, în ciuda greutăţilor vieţii şi a responsabilităţilor de tot felul. Tandreţea, politeţea şi gesturile calde îi fac pe cei care alcătuiesc un cuplu să se simtă apreciaţi. Lipsa acestora şi apariţia răcelii contribuie la instalarea sentimentului de nefericire şi, într-un final, la o ruptură în mariaj. În plus, nevoia de atenţie, neîmplinită în căsnicie, îi poate tenta pe soţi să calce strâmb.