În timp ce diabetul zaharat de tip 1 se manifestă cu precădere la persoanele care au predispoziţie spre boală,cel de tip 2 este cauzat,în deosebi,de obiceiurile cotidiene ale pacienţilor,80% dintre ei fiind supraponderali.

Iată care sunt cele mai frecvente obiceiuri zilnice care pot declanşa diabetul.

1. Obişnuieşti să amâni alarma

Oricine şi-ar dori să mai doarmă puţin dimineaţa. Însă,cercetătorii au descoperit că cei care obişnuiesc să doarmă mai mult,prezintă un risc mai ridicat de îmbolnăvire de diabet. Este destul de greu de stabilit de cât somn are nevoie o persoană,fiindcă depinde de nişte parametric care diferă de la o persoană la alta (de tipul de activitate desfăşurat zilnic,de vârstă,de stilul de viaţă etc). Totuşi,liniile directoare spun că,pentru adulţii între 26 şi 64 de ani,7-9 ore de somn sunt suficiente.

2. Pui zahăr în ceai

Zahărul este adesea principal cauză a diabetului de tip 2,deoarece este bogat în calorii şi poate duce la îngrăşare. Experţii recomandă maxim cinci linguriţe de zahăr pe zi,pentru toate produsele alimentare şi băuturile consumate. Asta înseamnă că dacă bei un pahar de cola nu mai ai voie să mănânci sau să bei nimic altceva îndulcit.

3. Adaugi sare la cină

Sarea poate contribui la declanşarea diabetului prin creşterea tensiunii arteriale. Aportul de sare al unui adult nu ar trebui să fie mai mare de 6g,ceea ce înseamnă maxim o linguriţă pe zi. Dar mai trebuie să ţii cont şi de faptul că cele mai multe alimente conţin deja sare.

4. Mănânci din farfuriile copiilor

Poate fi tentant să mănânci şi ce a rămas în farfuriile copiilor la cină. Majoritatea mamelor face asta. Nu uita,însă,că obezitatea este principala cauză a diabetului zaharat de tip 2. Încercă să te menţii pe poziţii,când vine vorba de porţii,şi consumă atât cât ţi-ai propus.

5. Amâni mersul la sală

Întotdeauna „mâine” este de preferat,în locul lui „acum”. Totuşi,aminteşte-ţi că exerciţiile fizice regulate pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet zaharat.

Pentru adulţii sănătoşi se recomandă cel puţin 150 de minute de activitate moderată pe săptămână,cum ar fi aerobic sau mersul pe jos,ori un minim de 15 minute pe zi de exerciţii mai viguroase,cum ar fi înotul sau exerciţiile cardio.