Semnele că organismul tău a acumulat prea multe toxine sunt vizibile:eşti obosită,ai insomnii,îţi apar tot soiul de bubiţe pe faţă şi ai pungi sub ochi. Alimentaţia prea consistentă de peste iarnă,modul de viaţă sedentar,carenţele de vitamine şi minerale îşi spun acum,când soarele mijeşte mai puternic de sub nori,cuvântul. Soluţia? O detoxifiere ca la carte,care curăţă sângele de sedimentele toxice acumulate. Poţi urma o cură rapidă,de 10 zile,sau una de durată,de o lună.

1. Lămâia ajută ficatul

Ficatul este organul prioritar vizat de curele de detoxifiere,căci el este responsabil cu neutralizarea şi eliminarea deşeurilor din sânge.

Cum procedezi:Pentru a stimula funcţiile ficatului,începe-ţi ziua bând un pahar mare de limonadă cu miere. Sucul de lămâie e antiseptic şi are un efect de curăţare foarte eficace.

2. Păpădia,bună pentru rinichi

Rinichii filtrează şapte litri de sânge pe oră,substanţele dăunătoare fiind eliminate prin urină. Păpădia,care se găseşte din belşug primăvara,favorizează diureza. În plus,este şi drenor hepatic. Poate fi consumată sub formă de salată sau ca infuzie,în asociere cu rozmarinul şi cu urzicile.

Cum procedezi:
Salată din frunze de păpădie:culege frunze,spală-le bine,taie-le mărunt. Amestecă-le cu mărar sau cu pătrunjel,adaugă ulei de măsline presat la rece şi oţet de mere. Savurează o salată la începutul fiecărei mese principale,adică de 2-3 ori pe zi.
Ceai de păpădie:culege frunze şi rădăcini de păpădie,spală-le,lasă-le la uscat. Foloseşte 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită şi infuzează  15 minute.

Atenţie! Planta se consumă înainte de apariţia pufului.   

3. Orezul îţi curăţă intestinele

Scoate din meniu,pe timpul curei de detoxifiere,carnea,brânza,ouăle,cafeaua,ciocolata,alcoolul,pâinea şi laptele. Dă prioritate salatelor de sezon,legumelor şi fructelor crude sau gătite la abur,cerealelor şi nucilor.

Cum procedezi:Ai undă verde la orez,care,graţie concentraţiei ridicate de potasiu,stimulează „expulzarea” toxinelor.

4. Băile cu magneziu favorizează transpiraţia

Toxinele din piele se elimină prin transpiraţie,iar sărurile cu sulfat de magneziu – numite,pe vremuri,şi sare amară –  stimulează acest proces.

Cum procedezi:Toarnă sare amară în apa fierbinte din cadă. Îmbăierea durează maximum 30 de minute. Nu te clăti când ieşi din baie,îmbracă-te doar într-un halat de baie gros. Vei transpira abundent şi te va cuprinde o toropeală puternică. Se recomandă să faci băi de două ori pe săptămână (mai puţin în perioada menstruaţiei).

5. Gomaj pentru piele

Când ficatul şi rinichii sunt prea solicitaţi,pielea devine „coşul de gunoi“,locul unde se adună toate deşeurile acumulate în sânge. Aceste toxine produc radicali liberi care accelerează îmbătrânirea şi îngreunează circulaţia sângelui.

Cum procedezi:Pe pielea uscată,înainte de a te spăla,fricţionează-te pe tot corpul cu o mănuşă de baie aspră sau cu un burete lufa. La fiecare trei zile,fă un gomaj şi cu cremă.

Nu uita să faci mişcare!

Exerciţiile fizice sunt eficiente în stimularea circulaţiei sangvine,ceea ce contribuie la eliminarea toxinelor prin plămâni – respiraţie – şi prin transpiraţie. Sistemul limfatic e cel mai mare beneficiar al exerciţiilor:spre deosebire de sânge,limfa nu posedă o „pompă” care să o propulseze prin organism. Circulaţia ei se bazează deci pe mişcările corpului. Fă,deci,exerciţii fizice cel puţin 30 de minute pe zi.