Fostul preşedinte american Obama a fost crescut de mamă şi de bunici. Actriţa Angelina Jolie a fost crescută doar de mamă. Nu mai continui cu enumerările, că e clar. Părinţii singuri pot să-şi crească minunat copiii. Şi chiar dacă nu poţi să fii în două locuri în acelaşi timp, cumva, viaţa îţi scoate în cale oameni care-ţi oferă toată înţelegerea şi tot sprijinul cu putinţă. Aceşti oameni sunt un cadou al destinului pentru tine, pentru că-ţi aduc soluţiile de care ai nevoie. De asta, am adunat pentru tine câteva ponturi de la mame şi de la taţi singuri.

Învaţă să primeşti

Poate că unii părinţi singuri nu ştiu să primească aceste cadouri ale destinului care sunt ceilalţi oameni. Ei, e şi asta o lecţie de viaţă – să înveţi, adică, să primeşti. Nu poţi să le faci pe toate, astfel că trebuie să accepţi ajutor ori de câte ori ţi se oferă. Dacă vrei să deţii mereu controlul, a accepta susţinere de la alţii devine un lucru extrem de greu. Ia lucrurile aşa cum vin!

Calm, mult calm

E foarte uşor s-o iei razna, mai ales când copiii sunt mici. Un părinte singur suportă sarcina nervoasă a doi adulţi. Cum nu e nimeni să-ţi ia din presiune, o coteşti uşor pe arătură! Când îţi vine să ţipi, du-te-n altă cameră, muşcă-ţi pumul drept şi dă-ţi o palmă. O să te bufnească râsul şi lucrurile or să intre pe făgaşul lor. Ideea e că ăia mici n-au greşit cu nimic ca să-ţi suporte ţie nervii, aşa că nu rostogoli bolovanul cu balamuc! Dă-i un şut la vale cât mai repede!

Negociază la muncă

Trebuie să le spui şefilor tăi despre situaţia ta, pentru că au dreptul să ştie acest lucru despre tine. Şi mai trebuie să-ţi negociezi, de la bun început, o formulă de lucru convenabilă pentru ambele părţi. Nu-ţi fie frică să-i spui angajatorului tău despre nevoile tale personale. Ai fi uimită să vezi cum se rezolvă lucrurile! La urma-urmei, două creiere sunt mai bune decât unul!

Las-o mai moale cu ordinea

Ştiu mame şi taţi singuri preocupaţi peste măsură de ordinea în casă. Ştii ceva? Las-o mai moale! Între papa – făcut patul – spălat vasele – alergat la şcoală, alege orele de hrănit copilul şi alergatul la şcoală. Mai dă-l încolo de aspirator, că nu-ţi ridică nimeni statuie!

Fă-ţi timp doar pentru tine

Nu te simţi sclavul copiilor tăi! Ai dreptul să te desprinzi de ei, ai dreptul la un timp numai pentru tine! Fă baby-sitting la schimb cu o pietenă – de data asta-mi ţii tu copiii, data viitoare, ţi-i ţin eu. E simplu. Aşa, poţi să te duci la cosmetică, poţi să faci sport sau pur şi simplu, să faci ce vrei tu, fără chirăieli în jur. Şi ce dulce e liniştea! (Mă rog, uneori, nu tot timpul).


Sursa foto: cherylbesner.com