5 ponturi să-i sporeşti creativitatea

1 69576 original jpg jpeg

Investeşte timp să hrăneşti forţa creatoare a copilului tău! Indiferent de cariera pe care o va alege, creativitatea îi va aduce succesul şi-l va face competitiv. Acestea sunt câteva trucuri prin care copilul tău poate deveni mai creativ.

Încurajează-i „de ce-urile”

Copiii sunt foarte curioşi. Dacă al tău te copleşeşte cu multitudinea de întrebări pe care le pune,este un semn bun. Oricât de mult te-ar sâcâi obiceiul lui de a întreba,nu-i interzice să renunţe la el. Încurajează-l să afle cât mai multe lucruri. Dacă nu ştii să răspunzi,evită să-l repezi,ci propune-i să căutaţi împreună răspunsuri.

Dă-i putere de decizie

Din când în când,n-ar striga să-i dai şansa să vadă cum e să fii şeful. Sigur,ai vrea să iei hotărâri mereu pentru copilul tău,pentru că numai tu ştii ce e bine pentru el,însă nu vei putea face asta o viaţă. Poţi începe chiar de când e încă mic să-l obişnuieşti cu ideea că şi el poate să ia decizii. Asta îi va da şi încredere în forţele proprii şi un plus de creativitate,pentru că va trebui să caute cea mai bună soluţie de ieşire dintr-o situaţie dată.

Citeşte-i cât mai des

În loc să-l laşi ore în şir în faţa televizorului,fă-ţi timp să-i citeşti o poveste. Numai aşa copilul îşi va pune imaginaţia la lucru. Cu cât îi citeşti mai mult,cu atât va fi mai creativ,cu atât mai mult cu cât îi propui să-ţi spună pe scurt despre ce era vorba în povestea citită cu o zi înainte,cum arătau personajele. În plus,vă puteţi juca imaginându-vă un alt deznodământ sau chiar o altă poveste.

Cumpără-i jucării colorate

Jocurile şi jucăriile sunt importante pentru dezvoltarea creativităţii piciului tău. Oferă-i jucării cât mai colorate,care iau diverse forme. Nu sunt mai prejos nici clasicele cărţi de colorat,acuarelele sau plastelina. Petrece timp cu el şi arată-i cum le poate folosi. Nu trebuie să fii o artistă plastică sau o pictoriţă iscusită ca să-i deschizi apetitul pentru astfel de jocuri. Nici desenele lui nu trebuie să fie excepţionale. Acestea sunt doar instrumente pentru creşterii creativităţii lui.

Drumul,mai important decât destinaţia

În anii de şcoală,încurajează-ţi copilul să lucreze la diverse proiecte fără să-i ceri să-i iasă perfect. Este mai important să înveţe să lucreze şi să fie creativ,decât să se concentreze asupra rezultatului. Laudă-l dacă reuşeşte să facă ceva pe cont propriu,chiar dacă nu este ceva strălucit şi încurajează-l să caute mereu o altă cale de rezolvare,o manieră nouă de a face lucrurile.