5 reguli ca să fii un părinte mai bun

1 66530 original jpg jpeg

Un părinte bun este acela care îşi ajută copiii să facă singuri cele mai bune alegeri în viaţă. Dragostea de părinte nu constă doar în vorbe şi gesturi de-alint.

Oferă copilului o familie fericită

Mulţi copii vor imita,în familiile pe care le vor întemeia la maturitate,comportamentul părinţilor lor. Dacă copilul tău înţelege,respectă şi este de acord cu valorile pe care tu însăţi le ai în viaţă,le va îmbrăţişa şi el,şi le va insuşi când va deveni adult.

Dă-i exemplul personal

Cea mai eficientă cale de a le impune un anume set de reguli de viaţă este exemplul propriu. Valorile nu vin din texte de manual. Copilulînvaţă de la tine ce este bine şi ce este rău,cu mult înainte de a avea capacitatea să citească sau să discute despre aceasta.

Fă-ţi timp pentru el

Implică-te în viaţa copilului tău – nu doar de ziua lui,de Paşte şi de Crăciun. Joacă-te cu copilaşul tău zilnic,petrece timp cu el,ascultă-l,lasă-l să se exprime. Jocul cu copilul tău te încarcă de energie – iar mititelul nu are decât de învăţat de la tine.

Spune-i „nu” când e cazul

Fii autoritar cu copilul tău,dar nu tiranic. Impune-i reguli pentru binele lui,nu pentru liniştea ta. Explică-i orice pretenţie pe care o ai de la el şi nu-l subestima:de cele mai multe ori înţelege mai multe decât crezi. Fii autoritar în mod constant şi cu convingere,încă de când este mic. Oferă-i sprijinul tău când face o boacănă,arată-i că poţi să înţelegi că mai şi greşeşte,dar explică-i ce comportament aştepţi de la el pe viitor.

Încurajează-l să fie pe picioarele lui

Copiii trebuie încurajaţi să se descurce singuri,să gândească şi să facă singuri alegerile care sunt bune pentru ei. Trebuie învăţaţi să-şi rezolve singuri problemele şi să aibă încredere în abilităţile lor. La fel de important este să-ţi încurajezi copilul să se gândească la consecinţele acţiunilor sale. Şi e esenţial să devină capabili să-şi gestioneze suferinţele- căci nu-i poţi feri toată viaţa de întâmplări neplăcute.