5 remedii eficiente cu creţuşcă sau „aspirina‟ naturală. Ştiai că acidul salicilic a fost extras pentru prima dată din această plantă în jurul anilor 1830?

1 shutterstock 1816790585 jpg jpeg

Cunoscută şi sub numele de barba-caprei sau pepenică, creţuşca este una dintre plantele cu cel mai puternic efect antiinflamator. De la tratarea răcelilor şi a migrenelor, până la cicatrizarea rănilor, această plantă trebuie să se afle în trusa ta de îngrijire!

Creţuşca este uşor de recunoscut după tulpina roşcată şi florile alb-galbene, grupate în bucheţele. Poate fi întâlnită în câmpiile din zonele montane şi de deal, precum şi pe malurile râurilor. De la ea se culeg în special florile, în perioada iunie-august, când sunt bine înflorite. Se lasă la uscat într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui. Remediile din creţuşcă pot fi folosite atât în uz intern, cât şi extern, sub formă de cataplasme.

Ia durerea cu mâna

Pe lângă scoarţa de salcie, un alt antiinflamator natural care poate înlocui aspirina este şi creţuşca. Acidul salicilic a fost extras pentru prima dată din această plantă în jurul anilor 1830, iar mai târziu, acesta a fost transformat în acid acetilsalicilic, mai exact aspirina la care apelăm, ori de câte ori ne doare capul. Deoarece nu are efecte adverse precum cel sintetizat, acidul salicilic este recomandat şi celor care suferă de dureri reumatismale sau musculare în urma unei activităţi fizice intense.

Ai nevoie de: 250 ml apă fierbinte şi o linguriţă plantă uscată mărunţită. Infuzezi creţuşca în apă cinci – şase minute, apoi filtrezi şi bei câte două – trei căni pe zi.

Calmează afecţiunile digestive

Mesele bogate sau asocierile incorecte de alimente îngreunează digestia şi pot declanşa afecţiuni precum arsurile stomacale, prin creşterea producţiei de acid gastric. Astfel, pot apărea şi crizele de colite de fermentaţie sau se ajunge la inflamarea mucoasei stomacului, provocând gastrite. Toate aceste neplăceri pot fi ameliorate cu ajutorul maceratului de creţuşcă, deoarece conţine taninuri, cu rol în reglare cantităţii de acid gastric.

1 l apă şi 50 g flori tocate mărunt. Combini apa cu planta, amesteci bine şi laşi la macerta peste noapte. A doua si strecori şi bei câte două – trei căni pe zi, înainte de mesele principale, mai ales dacă ştii că te confrunţi des cu crize de gastrită sau cu arsuri stomacale.

Efect cicatrizant

Tăieturile, arsurile uşoare, înţepăturile de insecte sau chiar hemoroizii îşi găsesc leacul în cataplasmele cu ceai de creţuşcă. Datorită efectelor sale antiinflamatoare, aceasta reduce mâncărimea şi grăbeşte vindecarea leziunilor.

100 ml apă şi 25 g plantă uscată. Fierbi cinci minute, vasul fiind acoperit. Stingi focul, laşi la răcorit, apoi strecori. Înmoi o bucată de tifon curat în ceaiul obţinut şi aplici compresele 10-15 minute pe zonele afectate. Repeţi de două – trei ori pe zi, până la vindecarea rănilor.

Somn uşor

Dacă nopţile albe nu îţi sunt străine, poţi încerca tinctura de creţuşcă. Aceasta are un uşor efect sedativ, ajutând la relaxarea organismului, ceea ce poate contribui la instalarea mai rapidă a senzaţiei de somn.

un borcan de 200 de grame, flori proaspete şi alcool de 40 °C. Umpli borcanul cu flori, apoi torni alcool cât să le acoperi. Înfiletezi strâns un capac şi ţii borcanul într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui. Agiţi ocazional şi, după două săptămâni, filtrezi. Iei câte o linguriţă în fiecare seară cu o oră înainte de culcare.

Reglează temperatura

Stările febrile din timpul episoadelor de răceală sau de gripă pot fi combătute şi cu ajutorul remediilor naturiste. Creţuşca ajută la reglarea temperaturii corpului prin stimularea transpiraţiei. Totodată, este de ajutor şi pentru frisoanele din timpul virozelor. Bea câte o cană de infuzie de creţuşcă de două – trei ori pe zi pe perioada stării de răceală.

2 macheta cpf 16 jpg jpeg

@shutterstock