Creţuşca este uşor de recunoscut după tulpina roşcată şi florile alb-galbene, grupate în bucheţele. Poate fi întâlnită în câmpiile din zonele montane şi de deal, precum şi pe malurile râurilor. De la ea se culeg în special florile, în perioada iunie-august, când sunt bine înflorite. Se lasă la uscat într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui. Remediile din creţuşcă pot fi folosite atât în uz intern, cât şi extern, sub formă de cataplasme.

Ia durerea cu mâna

Pe lângă scoarţa de salcie, un alt antiinflamator natural care poate înlocui aspirina este şi creţuşca. Acidul salicilic a fost extras pentru prima dată din această plantă în jurul anilor 1830, iar mai târziu, acesta a fost transformat în acid acetilsalicilic, mai exact aspirina la care apelăm, ori de câte ori ne doare capul. Deoarece nu are efecte adverse precum cel sintetizat, acidul salicilic este recomandat şi celor care suferă de dureri reumatismale sau musculare în urma unei activităţi fizice intense.

Ai nevoie de: 250 ml apă fierbinte şi o linguriţă plantă uscată mărunţită. Infuzezi creţuşca în apă cinci – şase minute, apoi filtrezi şi bei câte două – trei căni pe zi.