Dacă şi tu tânjeşti după mai multă lumină în casa ta, atunci aceste cinci sfaturi simple şi rapide te vor ajuta în acest demers:

1. Vopseşte-ţi pereţii în culori deschise, evitând nuanţele. Nuanţele de alb vor face un spaţiu să pară mai luminos, deoarece reflectă lumina naturală care intră în cameră şi nu o vor absorbi precum nuanţele închise. Un alt truc este să vopseşti tavanul cu câteva nuanţe mai deschise decât pereţii, pentru a crea iluzia de înălţime şi, implicit, spaţiu mai mare.

În plus, alegerea unei vopsele cu finisaj satinat va ajuta la reflectarea luminii – fie ea naturală, sau de la bec - mai mult decât vopseaua mată. Legat de sursele de lumină artificială, există mai multe elemente pe care ar trebui să le urmăreşti atunci când alegi corpurile de iluminat pentru casa ta, iar specialiştii de la XTDeco îţi explică pe larg în acest articol ce alte lucruri ar trebui să mai ai în vedere atunci când doreşti să aduci mai multă lumină într-un spaţiu.

2. Mobila lucioasă pentru bucătărie sau baie va reflecta şi ea lumina în cameră şi va face spaţiul să pară mai luminos şi mai mare. De asemenea, şi pentru celelalte încăperi adăugarea de mobilier şi accesorii cu o suprafaţă reflectorizantă poate ajuta la difuzarea mai eficientă a luminii.

Acesoriile metalice, de sticlă şi oglinzile pot contribui la valorificarea luminii pe care o aveţi. Nu trebuie neapărat să alegeţi nuanţe de alb sau crem, orice culoare pală - precum albastru sau gri - poate funcţiona la fel de bine.

3. Podelele pot fi, de asemenea, transformate în reflectoare de lumină, alegând pardoseli din lemn, ceramică sau piatră, cu un finisaj lustruit, care vor reflecta mult mai multa lumină decât covoarele. Dacă preferi un covor, alege culori deschise şi neutre.

4. Un boost de lumină artificială nu este niciodată o idee proastă. Acordă o atenţie deosebită zonelor în care lumina de la ferestre nu ajunge. Instalarea unor întrerupătoare cu variator îţi va permite un control mai mare asupra modului în care un spaţiu este luminat, permiţându-ţi să modifici treptat nivelul de lumină artificială din casă pe măsură ce lumina naturală se modifică în intensitate pe parcursul unei zile.

5. Perdelele lungi şi închise la culoare nu sunt o alegere tocmai bună pentru spaţiile întunecate. Însă jaluzelele din bambus şi perdelele transparente sau deschise la culoare pot fi o opţiune mult mai bună. Ferestrele sunt principala ta sursă de lumină naturală, aşa că asigură-te că lasă să pătrundă cât mai multa lumină din exterior. De asemenea, îndepărtează orice mobilier înalt şi voluminos de lângă ferestre, astfel încât să nu împiedice pătrunderea soarelui, te sfătuiesc cei de la thevillagerex.com.

Foto: Pixabay