5 semne pe care ni le transmite corpul că avem un dezechilibru hormonal. Când e cazul să ne facem griji?

1 body jpg jpeg

Hormonii ajută corpul să îndeplinească diverse funcţii într-un mod cât mai eficient. Atunci când există un dezechilibru hormonal, primim diverse semnale că ceva este în neregulă. Când e cazul să te impacientezi?

Hormonii sunt secretaţi de sistemul nostru endocrin, care-i trimite în diferite părţi ale corpului ca să îndeplinească funcţii variate. Mai exact, sunt responsabili cu creşterea noastră, metabolismul, dispoziţia pe care o avem, sănătatea noastră sexuală şi multe alte lucruri. Drept urmare, e important să te asiguri că se menţine, la orice vârstă, un echilibru hormonal în corpul tău. Fără el, organismul uman nu mai funcţionează la capacitate maximă.

Dar ce poate cauza un dezechilibru hormonal?

De la mâncarea pe care o consumăm la stilul de viaţă pe care-l avem. Câteodată problema poate fi rezolvată prin nişte metode simple precum odihnitul optim în timpul nopţii sau băut destulă apă în timpul zilei. Dar, la fel de bine, pot exista situaţii în care e nevoie de intervenţii mai complexe pentru a reda echilibrul hormonal. Indicat este să apelezi la medic atunci când observi schimbări evidente în corpul tău. Doar doctorul poate decide ce este de făcut atunci. Însă la ce semnale să fii atentă, când e cazul să-ţi faci programare la medic?

Te îngraşi sau slăbeşti brusc

Dacă nu există schimbări în meniul tău zilnic şi nici în stilul de viaţă abordat, trebuie să investighezi mai amănunţit dacă nu cumva hormonii îţi rotunjesc silueta sau, dimpotrivă, cauzează o slăbire neaşteptată. Hormones Weight Loss susţine că hormonul care poate provoca o creştere în greutate este estrogenul, atunci când se află la un nivel ridicat.

Acest lucru poate provoca apariţia endometriozei sau a ovarului polichistic. Cortizolul este alt hormon care poate, de asemenea, cauza îngrăşarea atât la femei, cât şi la bărbaţi. Acest hormon creşte peste nivelul normal din cauza stresului. Problemele cu tiroida sunt o altă cauza posibilă a îngrăşării sau a slăbirii inexplicabile.

Epuizare şi dureri corporale

O dietă defectuoasă sau faptul că nu dormi destul noaptea îşi poate crea o stare permanentă de oboseală. La fel de bine, acelaşi efect există şi în cazul unui nivel crescut de progesteron. Dezechilibrul hormonal mai poate cauza dureri musculare şi rigiditatea unor părţi din corp, mai ales la menopauză. Nivelul scăzut de estrogen dă naştere inflamaţiilor şi a unui disconfort general, spune Healthline.

Căderea părului şi problemele cu pielea

Tenul, părul şi unghiile sunt în strânsă legătură cu hormonii. Conform celor de la The Well, hormonii de tip androgen stimulează glandele sebacee şi foliculii firelor de păr. Atunci când sunt în dezechilibru, ne cade părul, apare acneea, pielea ni se usucă mai mult decât ar fi cazul şi, în unele cazuri, pot determina apariţia psoriazisului, a eczemelor şi a rozaceei. În acelaşi timp, pilozitatea facială ne indică un dezechilibru hormonal evident.

Nu poţi adormi şi îţi pierzi concentrarea

Atunci când ai prea puţin progesteron sau prea mult cortizol, întâmpini probleme cu somnul. Cortizolul este eliberat atunci când organismul nostru se simte atacat, în pericol, iar, când primim astfel de semnale – că ceva rău ni se poate întâmpla – intrăm într-o stare de alertă, care e posibil să nu ne părăsească nici atunci când mergem la culcare. Oricum ar fi, e nevoie să-ţi verifici nivelul hormonilor, pentru a şti ce ai de făcut ca să te poţi odihni sau să te concentrezi, în timpul zilei, la ce ai de făcut.

Suferi din cauza anxietăţii sau a depresiei

Treci rapid de la o stare la alta, îţi faci mult prea multe griji sau te simţi cu toate corăbiile înecate? E posibil să ai un dezechilibru hormonal. Toate aceste stări pot fi intensificate înainte de a-ţi veni ciclul sau înainte de-a se instala menopauza. Estrogenul influenţează nivelul dopamiei din corp, al serotoniei sau al noradrenalinei. Dacă te simţi anxioasă sau deprimată, spune-i doctorului tău despre asta.

Foto - Shutterstock