5 sfaturi utile pentru şoferiţele începătoare

1 autovit jpg jpeg

Atunci când abia ţi-ai luat carnetul de conducere, s-ar putea să nu te simţi suficient de sigură pe tine când ieşi cu maşina în trafic. Pentru şoferii începători, ambuteiajele din marile oraşe, dar şi lipsa locurilor de parcare sunt cele mai mari coşmaruri. La aceste probleme se adaugă şi teama de un accident, de a rămâne blocată cu maşina într-o intersecţie aglomerată, iar dacă mai punem la socoteală şi claxoanele nervoase ale şoferilor experimentaţi, care nu au răbdare întotdeauna cu începătorii, este lesne de înţeles de ce şofatul poate fi atât de stresant.

Însă cu cât capeţi mai multă experienţă, cu atât îţi va fi mai uşor să te strecori prin trafic, chiar şi la ore de vârf, şi să capeţi încredere în abilităţile tale de şoferiţă. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştii:

Obişnuieşte-te cu maşina înainte

Fiecare maşină se simte diferit pentru un şofer, aşa că este important să te familiarizezi înainte cu autoturismul pe care îl vei conduce. Cu cât îţi este mai cunoscută maşina, cu atât vei simţi mai bine că deţii controlul. De exemplu, maşinile de la şcoala de şoferi au, de obicei, frâna foarte sensibilă, astfel încât autoturismul încetineşte imediat cum ai apăsat puţin pedala. Acest lucru s-ar putea să se simtă diferit însă la maşina pe care o vei conduce de acum încolo. Pe lângă aspectele care ţin de şofatul efectiv, ar trebui să te familiarizezi şi cu sistemele de la bord: controlul scaunelor, sistemul de încălzire şi de aer condiţionat, sistemul electric al geamurilor, radioul etc.

Nu te grăbi să-ţi iei maşină nouă

Se întâmplă în cazul multor şoferi începători ca prima maşină pe care o conduc după ce obţin permisul să fie supusă unor mici accidente, până când se obişnuiesc cu autoturismul. Zgârieturile, lovirea accidentală a unei borduri sau gropile pe care nu ai învăţat încă să le eviţi îşi lasă din plin amprenta asupra unei maşini. Tocmai de aceea, este bine ca primul autoturism pe care îl conduci să fie unul la mâna a doua. Astfel, s-ar putea şi să te simţi mai relaxată la volan, ştiind că nu rişti să zgârii o maşină nou-nouţă. Optează pentru un autoturism bun şi rezistent, cu care să te poţi strecura uşor prin trafic, suficient de compact pentru a-l parca mai uşor şi care să nu îţi scoată din buzunar la fel de mulţi bani. Un Opel second hand este o alegere practică şi utilă pentru un şofer începător, indiferent că vrei să conduci prin oraş sau la drum lung. După cum vezi, preţurile nu sunt deloc de speriat şi poţi găsi un model care să se potrivească perfect nevoilor tale.

Alege rutele principale pentru început

Aplicaţiile de navigaţie în trafic sunt foarte utile atunci când vrei să eviţi arterele aglomerate, la orele de vârf. Însă un şofer începător s-ar putea să se simtă mai confortabil atunci când circulă în coloană, decât să se strecoare cu maşina pe străduţe lăturalnice, pe care nu le cunoaşte, sau să fie nevoit să facă manevre complicate pentru a ieşi de pe o scurtătură care se înfundă. În plus, dacă urmezi pentru început rutele principale şi cele pe care le cunoşti deja îţi va fi mai simplu să te concentrezi doar la condus, fără să fii cu ochii în patru, căutând repere care să te ajute să te orientezi.

Nu evita traficul de la orele de vârf

Tentaţia este mare pentru şoferii începători să iasă cu maşina doar noaptea, atunci când traficul nu mai este la fel de haotic şi aglomerat. Dacă acest obicei poate fi benefic la început, când abia te obişnuieşti cu autoturismul, pe termen lung îţi va crea aşteptări nerealiste cu privire la traficul din oraş. Chiar dacă nu te simţi pe deplin confortabil să circuli la orele de vârf, este important să ştii că experienţa aceasta este cu totul diferită faţă de şofatul pe timp de noapte şi este cea care te căleşte şi te pregăteşte cu adevărat pentru traficul de zi cu zi.

Respectă toate regulile de circulaţie

Nu încape discuţie că fiecare şofer ar trebui să respecte regulile de circulaţie şi pe ceilalţi participanţi la trafic. Însă în ambuteiajele care se creează în marile oraşe mai vedem şi şoferi care forţează culoarea galbenă a semaforului, circulă pe linia de tramvai sau întorc maşina pe linie continuă. Nu fi şi tu unul dintre ei şi asigură-te că respecţi toate regulile, astfel încât să eviţi orice accident minor sau neplăcere cauzată celorlalţi.

Sursa foto:Peter Fazekas from Pexels