Cavitatea nazală şi sinusurile sunt căptuşite cu o mucoasă care secretă tot timpul un lichid gros. Când virusul răcelii începe să se manifeste,această mucoasă se irită,se inflamează şi secretă mai mult lichid care,în timp,duce la nas înfundat. Dacă picăturile nazale nu dau randament şi rezultatele se lasă mult timp aşteptate,încearcă leacurile naturale! Sunt uşor de preparat,ieftine şi au efecte benefice pentru o lungă perioadă. 

Inhalaţii cu ulei esenţial de mentă dacă ai nas înfundat

Această procedură eliberează un nas înfundat de secreţiile abundente şi în acelaşi timp îţi reîmprospătează căile nazale. Fierbi doi litri de apă şi,după ce a clocotit,o amesteci cu şase picături de ulei de mentă. Stai deasupra vasului timp de un sfert de oră şi inspiri adânc,acoperindu-ţi capul cu un prosop.

Chiar dacă transpiri abundent,încearcă să rezişti cât mai mult în această formulă şi ţine-ţi ochii închişi,deoarece uleiul de mentă poate să fie iritant. Este de preferat să-ţi faci inhalaţiile seara,înainte de culcare. Aburii de apă fierbinte,împreună cu mirosul puternic de mentă,degajă simţurile şi vei putea să dormi respirând normal.

Precauţii:Uleiul esenţial de mentă nu este recomandat copiilor cu vârste mai mici de 6 ani.

Picături cu sare de mare

Sinusurile îţi sunt înfundate şi vrei să-ţi fluidizezi secreţiile nazale? Poţi încerca un remediu foarte eficient dacă ai nas înfundat! Fierbi o cană cu apă,o laşi la răcit până devine călduţă,şi o amesteci cu o jumătate de linguriţă cu sare de mare şi cu un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu. Îţi pui câte 1-2 picături din această soluţie în fiecare nară,de trei ori pe zi.

Precauţii:Încearcă să prepari acest remediu în fiecare zi,altfel îşi pierde din proprietăţi.

Leacuri cu usturoi şi hrean pentru nas înfundat

Calităţile curative ale usturoiului sunt printre cele mai apreciate datorită alicinei,substanţă cu proprietăţi antibacteriene. Pui un căţel de usturoi pisat şi o lingură cu oţet într-un litru de apă fierbinte,inhalezi aburii 10 minute şi apoi te bagi în pat,învelită bine. Poţi încerca să-ţi „refaci“ mirosul şi cu o cataplasmă cu hrean. Pui trei linguriţe de hrean ras pe o bucată de tifon şi o ţii pe frunte nu mai mult de un sfert de oră.

Precauţii:Încearcă să pisezi usturoiul cu o ustensilă din lemn. 

Picături bio din  zeamă de lămâie

La fel de bună pentru eliberarea unui nas înfundat este şi lămâia. Tot ce trebuie să faci ca să respiri din nou bine este să storci câteva picături de zeamă dintr‑o lămâie şi,cu ajutorul unei pipete,să-ţi pui câte două picături în fiecare nară. De asemenea,mănâncă o bucată mică de ghimbir,în funcţie de cum suporţi gustul poţi să-l combini cu miere,sau pune pe o batistă ori pe un tifon câteva picături de oţet de mere şi inspiră până când simţi mirosul.

Precauţii:Nu dilua zeama de lămâie,pentru că nu mai e la fel de eficientă.

Cataplasmă cu seminţe de muştar pentru nas înfundat

Sunt folosite cu succes în bucătărie şi dau un gust aparte felurilor de mâncare,însă au efecte benefice şi în caz de răceală şi gripă,prin desfundarea unui nas înfundat. Seminţele de muştar subţiază mucusul şi elimină secreţiile în exces. Le macini cu ajutorul unei râşniţe de cafea,până obţii o pudră fină. Amesteci o jumătate de cană cu seminţe de muştar,o cană cu făină şi apă,cât să rezulte o pastă groasă,apoi adaugi compoziţia între două pânze de bumbac şi o laşi să acţioneze pe piept.

Precauţii:Cataplasma nu trebuie să stea mai mult de un sfert de oră pe piele,deoarece poate să irite zona respectivă.