Dar anul acesta poţi lua măsuri. Nu trebuie să renunţi la bunătăţile culinare,ci să înveţi să profiţi de exerciţiile fizice energice şi relaxante pe care le poţi face în concediu.   

,După ce tot anul serviciul şi activităţile casnice au deţinut monopolul,ai în sfârşit timp liber la dispoziţie ca să faci mişcare şi să recuperezi momentele pierdute pe scaunul de birou sau în faţa televizorului. Indiferent că mergi la mare,la munte sau la ţară,important este să alegi un sport care să-ţi placă şi care să nu devină o corvoadă. Natura este cel mai sănătos loc în care faci mişcare,iar tu vei împuşca doi iepuri dintr-o lovitură:vei avea un tonus muscular excelent şi vei putea să practici sport alături de cei dragi,într-o atmosferă plăcută,de voie bună şi foarte revigorantă pentru psihic.

Mersul pe bicicletă „topeşte“ colăceii de pe abdomen

Ai plecat în concediu într-un alt oraş şi vrei să vizitezi cele mai frumoase locuri şi clădiri? Ca să economiseşti banii destinaţi transportului şi să-ţi antrenezi aproape toţi muşchii corpului,de la cei abdominali şi fesieri,la cei ai coapselor,ai gambelor şi ai braţelor,plimbă-te cu bicicleta. Dacă nu deţii una,te poţi interesa dinainte de unde-ţi închiriezi aceste mijloace de transport pentru întreaga familie. În multe oraşe,pe bază de buletin,le poţi lua şi gratis.

O singură oră de mers cu bicicleta elimină între 400 şi 1.000 de calorii,în funcţie de rapiditatea cu care pedalezi.

Voleiul elimină grăsimile

Dacă ai ajuns la mare şi vrei să-i provoci pe cei dragi la un joc de echipă,puteţi alege voleiul. În acest fel îţi lucrezi picioarele,braţele,muşchii gâtului,dar şi pe cei ai spatelui. N-ai nevoie musai de un teren cu fileu,important este ca mingea să nu atingă solul şi ca toată lumea să se distreze. Jucând pe nisip,îţi vei solicita intens corpul şi vei putea să te debarasezi de aproximativ 480 de calorii,după numai 60 de minute de mişcare.

Înotul,bun pentru tot corpul

Chiar dacă plăcerea de-a sta pe plajă,la soare,ca să capeţi o culoare ciocolatie a pielii,te încântă,încearcă să profiţi şi de valurile mării. Şi asta nu doar ca să te răcoreşti,ci şi ca
să-ţi dezvolţi toate categoriile de muşchi şi să pierzi kilogramele în plus cu ajutorul înotului. O oră de bălăceală organizată,în care înfrunţi apa şi te străduieşti să rămâi cât mai mult timp la suprafaţă,te ajută să arzi între 400 şi 600 de calorii. Înotul reglează respiraţia,stimulează circulaţia sângelui,te ajută să scapi de stările depresive şi te energizează.

Picioare mai frumoase  cu badminton

Amuzant,dar benefic pentru organism este şi badmintonul,care te ajută să pierzi peste 500 de calorii. După numai o jumătate de oră de joc,bătăile inimii ajung la 80-85% din nivelul maxim,ceea ce îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. În plus,îţi lucrezi garantat braţele şi picioarele.

Tenisul îţi tonifică braţele

Te face să alergi cu mare viteză după minge,să sari,să te răsuceşti şi-ţi întăreşte braţele. Dacă ar fi să mergi la sală,asta ar însemna să schimbi patru aparate diferite de fitness. Tenisul  în natură este un sport distractiv şi nu vei simţi cum trece timpul,chiar dacă efortul depus de corpul tău va fi considerabil.

Dacă joci alert timp de o oră,vei pierde aproximativ 560 de calorii şi-ţi vei tonifia organismul. Nu trebuie neapărat
să închiriezi un teren special amenajat pentru asta,ci poţi juca tenis în parc sau în alt spaţiu deschis. De asemenea,în caz că nu deţii rachete de tenis,le închiriezi de la hotel sau de la magazinele din parcuri.  

Sfatul specialistului

Mirela Săliştean,instructor certificat Salsa Fit,http://www.salsafit.ro

Cea mai bună destindere în vacanţă e cea de după un efort fizic intens. Astfel îţi relaxezi corpul şi,ca prin minune,şi mintea se opreşte din „ronţăitul“ obsesiv. Dacă mergi la mare,fă mişcare pe malul mării şi înoată,deoarece aceste activităţi lucrează toţi muşchii,îţi dezvoltă capacitatea pulmonară şi rezistenţa la efort,îţi întăresc sistemul cardiovascular şi te ajută să arzi multe calorii. Plimbă-te mai întâi în apa mică,până la glezne,apoi mergi treptat prin apa mai adâncă,până la genunchi.

Alternează mersul rapid cu exerciţiile mai lente şi cu ridicarea genunchilor spre piept. Când oboseşti,lasă-te în voia valurilor,învârteşte-te şi fă pluta. Nu pleci din oraş?

Nicio problemă! Mergi prin parc,dă-te cu rolele sau  pune-ţi bicicleta la treabă. De asemenea,indiferent unde pleci în concediu,e bine să dansezi. Pe lângă beneficiile nenumărate asupra siluetei,ritmurile latino sau de orice gen te inspiră şi te ajută să uiţi de griji.