Smochine

Ştiai că din smochine îţi poţi lua o parte din necesarul zilnic de calciu (1 gram). Dacă vei include în dietăo ceşcuţă cu smochine,vei obţine un sfert din cât calciu ai nevoie în fiecare zi. De asemenea,prin mâncarea lor îţi asiguri fierul necesar pentru combaterea anemiei în sarcină. În plus,aceste fructe îţi aduc magneziu,potasiu,fosfor,elemente nutritive importante pentru formarea dinţilor bebeluşului,chiar dacă se găsesc în interiorul gingiilor,urmând să-şi facă apariţia la câteva luni de la naştere.

Seminţe de dovleac

Pe măsură ce uterul capătă proporţii,musculatura abdomenului,a coapselor şi a spatelui are nevoie de mai multe proteine pentru a ţine pasul cu modificările care au loc. Seminţele de dovleac sunt o sursă bună de proteine vegetale,aproximativ 18,5 grame la o sută de grame de seminţe prăjite,fără coajă şi sare. Mai mult decât atât,din ele îţi procuri sodiu,potasiu,calciu,fosfor,zinc.

Ştiai că...

...dintr-o sută de grame de seminţe de dovleac obţii 25% din necesarul zilnic de magneziu,un mineral implicat în procesul prin care corpul transformă proteinele,carbohidraţii şi grăsimile bune în energie.

Peşte de dimensiuni mici

În timpul sarcinii este important să mănânci peşte,pentru că-ţi aduce un aport crescut de acizi graşi esenţiali pentru dezvoltarea cerebral a bebeluşului. Aceştia nu sunt produşi în mod normal de organism,deci trebuie procuraţi prin dietă. În plus,acizii graşi Omega-3 din peşte reduc riscul de naştere prematură,precum şi de astm şi de alergii după naştere. Atenţie,însă,la tipul de peşte ales! Cel afumat sau refrigerat poate cauza infecţie cu Listeria,iar cel de dimensiuni mari (rechin,peşte spadă,macrou rege),mâncând peşti mai mici,are o durată de viaţă mai mare şi acumulează în mod repetat cantităţi mari de mercur. Substanţa,odată ajunsă la făt,îi afectează dezvoltarea neurocerebrală. Sunt recomandaţi peştii mai mici,somon,păstrăv,sardine.

Broccoli

Legumele verzi,în special broccoli,îţi aduc o mulţime de elemente nutritive,calciu,acid folic,fier,fibre,antioxidanţi. Pe lângă acestea,vitamina C,pe care broccoli o are din plin,te ajută să absorbi mai bine fierul. Ideal este să alături broccoli unor alimente care conţin fier,ca peştele (sardine,marou),carnea de pui şi de vită,pentru a contribui la absorbţia acestui mineral.

Banane

Bogate în potasiu,bananele îţi oferă energie din plin când eşti gravidăşi te simţi toropită de oboseală. Sunt ideale şi în perioadele în care te confrunţi cu greţuri. Sunt perfecte la micul dejun,în amestec cu iaurt şi cereale.