Iată câteva dintre superstiţiile care s-au transmis din generaţie în generaţie şi despre care mare parte dintre noi credem că ne aduc ghinion sau noroc în anumite împrejurări:

1.Pisica neagră. Se spune că ori de câte ori o pisică neagră trece prin faţa noastră este semn rău. În credinţa medievală,pisica era companionul demonic al vrăjitoarelor,de aici şi conotaţiile negative care i s-au atribuit. In unele versiuni ale superstiţiei,se zice că direcţia în care pisica se îndreaptă îţi prezice viitorul. Dacă pisica se îndreaptă spre tine se spune că vei avea noroc,dacă se îndepărtează se pare că norocul este pe cale să te părăsească.

2. Dacă treci pe sub o scară vei avea ghinion. Dincolo de faptul că îţi poate cădea ceva în cap,această superstiţie îşi are originile în începuturile creştinismului. Cifra trei are în creştinătate simboluri sacre,iar prin extensie se consideră că la fel este şi triunghiul pe care o scară îl formează atunci când este sprijinită de un perete. Trecerea pe sub o astfel de scară era considerată a fi o blasfemie,prin urmare aducea numai întâmplări nefaste.

Citeşte si:Ce mistere ascunde horoscopul persan

3. Oglinda spartă în casă aduce şapte ani de ghinion. În mai multe culturi antice se considera că reflexia chipului în oglindă este o reflexie a sufletului. Spargerea oglinzii însemna în consecinţă distrugerea sufletului,ceea ce era,evident,de rău. Faptul că ghinionul ţine şapte ani a evoluat de la credinţa romană potrivit căreia este nevoie de şapte ani pentru ca sufletul să se regenereze.

4. Blestemul numărului 666. Tot în tradiţia creştină acest număr este considerat a fi demonic,fiind asociat cu Diavolul. De-a lungul timpului această credinţă s-a împământenit atât de tare pe întreg mapamondul. De exemplu,Ronald Reagan s-a temut de semnificaţia acestei cifre,încât şi-a schimbat adresa casei din 666 în 668. Din cauza referinţelor din Bibllie,numărul a fost asociat cu Satana.

5. Potcoava de cal aduce noroc. Aceasta superstiţie există de secole şi îşi are originea în folcorul european. Se considera că acum mult timp printre oameni existau zâne care îi blestemau pe oameni pentru greşelile lor. Oamenii se apărau de influenţa lor atârnând potcoave din fier la intrarea în casă. Se considera că asemănarea cu o semilună le speria pe zâne. De asemenea,potcoava era un mijloc de apărare împotriva vrăjitoarelor.