Scanarea retinei detectează scleroza multiplă

Pe lângă verificarea acuităţii vizuale şi diagnosticarea eventualelor probleme de sănătate a ochilor (glaucom,degenerare maculară),un test amplu de vedere,care poate include o tomografie retiniană,detectează inclusiv dereglările tensiunii arteriale,instalarea sclerozei multiple,tumorile oculare şi chiar potenţialul crescut de infarct.

E recomandat să păstrezi scanurile şi buletinul de analiză pe care ţi le va înmâna medicul,pentru că,peste ani,acestea să fie studiate şi comparate. Astfel se poate observa mai uşor evoluţia unui anumit diagnostic.

Analizele de colesterol preîntâmpină infarctul

Nu doar bărbaţii în vârstă şi cu exces ponderal fac infarct!

La nivel european,în ultimii ani,rata mortalităţii din cauza bolilor de inimă a crescut mai ales în rândul femeilor de vârstă medie.

De altfel,bolile coronariene sunt „ucigaşi tăcuţi“ atât în rândul femeilor,cât şi al bărbaţilor,iar colesterolul crescut e „muniţia“ cu care acestea operează.

Şi,pentru că nu poţi simţi când acesta depăşeşte valorile normale,este indicat să îţi faci în mod regulat analize de depistare a nivelului colesterolului din sânge.

Testul HPV ţine departe cancerul de col uterin

Conform studiilor,50% din persoanele active sexual sunt predispuse riscului de a dezvolta infecţii cu virusul papiloma uman (HPV),responsabil de 99% din cazurile detectate de cancer de col uterin. Astfel,acţionând asimptomatic,HPV e  foarte periculos,nedescoperit la timp.

Printr-o analiză simplă,însă,în numai 5 zile poţi ieşi din starea de incertitudine şi,astfel,vei lua măsurile care se impun.

Screening pentru prevenirea cancerului de intestin

Chiar dacă majoritatea cazurilor apar la cei peste 60 de ani,cancerul de intestin este al doilea tip de cancer întâlnit la femei.

Detectarea timpurie poate duce însă la vindecare – în Marea Britanie,spre exemplu,aceasta s-a produs la circa 90% din bolnavii diagnosticaţi în stadiu incipient.

Screeningul se realizează prin analiza mai multor scaune,recoltate pe parcursul a 3 zile,şi are drept scop descoperirea urmelor de sânge în fecale (unul din primele simptome ale cancerului de intestin).

Testul pentru Chlamydia te apără de infertilitate

Poate că la prima vedere te-ai putea gândi că un astfel de test e recomandat mai ales tinerelor,dar află că şi dacă ai un mariaj fericit,de ani buni,o infecţie bacteriană cu Chlamydia poate duce la inflamaţie pelviană şi la afectarea trompelor uterine.

Cazurile de infecţii cu Chlamydia au crescut,în Europa,cu 300% în ultimii 12 ani,dar 70% dintre femeile în cauză nu s-au sesizat în privinţa niciunui simptom alarmant.

Se manifestă,cel mai frecvent,cu schimbări în flora vaginală,dureri uşoare în zona abdominală şi cistite,care pot fi atribuite şi altor factori declanşatori.

Afecţiuni ereditare care pot fi depistate din timp

Osteoporozaapare pe un fond genetic (mama şi/sau sora ta suferă de această boală) sau dacă ai avut ciclu menstrual de timpuriu. Poate fi detectată cu o măsurare a densităţii osoase.

Hiper şi hipotiroidiase manifestă prin pierdere în greutate,puls crescut sau,din contră,acumulare de kilograme,piele uscată,constipaţie,senzaţie de frig. Există analize de sânge speciale pentru ambele.

Diabetul de tipul 2(zaharat) se manifestă cu stări acute de sete şi puseuri de oboseală şi awpatie. Poate fi confirmat sau infirmat de o analiză de glicemie.

Cancerul la sânse depistează în special la femei de peste 50 de ani,dar asta nu e o regulă,fiind întâlnit şi la persoane mai tinere. Investigaţia care elimină orice urmă de îndoială
este mamografia.