Cum scoţi petele de iarbă

Petele de iarbă pot strica orice haine deschise la culoare şi sunt cel mai mare coşmar al mămicilor ai căror copii adoră să se joace în iarbă. Din fericire, petele de iarbă pot fi eliminate foarte uşor dacă foloseşti unul dintre aceşti detergenţi concentraţi, foarte eficienţi în curăţarea imaculată a hainelor. Pe ţesăturile de culoare albă, poţi aplica înainte de spălare puţină apă oxigenată, care va facilita eliminarea petelor în timpul spălării. Evită, însă, să foloseşti apa oxigenată pe haine colorate, întrucât le poate decolora.

Cum scoţi petele de culoare

Petele de culoare apar mai ales atunci când amestecăm hainele colorate în maşina de spălat. O şosetă roşie scăpată accidental în cuva maşinii de spălat, alături de hainele tale albe poate fi suficientă pentru a-ţi colora în roz garderoba. Astfel de pete sunt printre cel mai dificil de scos, însă poţi avea noroc dacă urmezi aceşti paşi: înmoaie hainele pătate în apă rece, în cuva maşinii de spălat sau într-un lighean, şi adaugă un înălbitor fără clor, apoi lasă-le în soluţia respectivă timp de cel puţin opt ore. Dacă petele de culoare nu au dispărut, poţi repeta operaţiunea de 2-3 ori, până când diferenţele de culoare s-au estompat.

Cum scoţi petele de sânge

Te-ai tăiat sau te-ai înţepat din greşeală, iar acum bluza pe care o purtai e murdară de pete de sânge? Sau poate cei mici au căzut la joacă şi şi-au murdărit hainele? Sângele poate fi dificil de scos din ţesături, iar timpul este esenţial în acest caz. Cu cât speli mai devreme hainele pătate, cu atât ai şanse mai mari ca petele să nu se imprime în ţesătură. Păstrează mereu la îndemână un stilou pentru îndepărtarea petelor, astfel încât să poţi interveni imediat ce ai pătat o haină. În cazul petelor rezistente, toarnă puţin detergent chiar pe pată şi lasă-l să acţioneze timp de 30 de minute. Apoi, pune hainele la spălat ca de obicei.

Cum scoţi petele de vin roşu

Vinul roşu poate păta definitiv hainele, mai ales dacă nu ştii să cureţi ţesăturile corect. În primul rând, este important să acţionezi imediat ce observi pata. Acoperă zona pătată cu sare, care va absorbi excesul de culoare din vin şi se va colora în roz. Foloseşte apoi un detergent cu enzime pe care să îl aplici pe pată şi să îl laşi să acţioneze pe timpul nopţii. Dacă pata nu a fost eliminată complet, poţi repeta operaţiunea. Spală apoi haina în mod obişnuit.

Cum scoţi petele de sos de roşii

Petele cauzate de sosul de roşii sunt mai dificil de scos, întrucât majoritatea sosurilor conţin ulei. Astfel, te afli în faţa unei duble provocări: să elimini pata roşiatică rămasă pe haine şi să scapi şi de pata de ulei din ţesătură. Pentru a elimina grăsimea imprimată în haine poţi folosi puţin detergent lichid de vase, aplicându-l direct pe pată şi frecând uşor ţesătura. Clăteşte şi repetă procedeul de câte ori este nevoie.

Sursa foto: Flickr/Your best digs