Există câteva chestii pe care oamenii de succes din întreaga lume le fac cu rigurozitate. Asta-i setează pentru o nouă zi plină de succes. (Ah, ce fals dar adevărat sună!)

Rutina nr 1 – Plimbă-te

Un businessman foarte-foarte ocupat, CEO la o mare companie, nu intrăm în detalii, obişnuieşte să se decompreseze de gândurile şi grijile zilei făcând plimbări luuuuungi noaptea. Fără telefon, fără tabletă. Vorba bancului, „ca un psihopat”. Dacă eşti foarte ocupată sau eşti foarte stresată ori eşti foarte tracasată sau eşti oricum numai zen nu, lasă-ţi telefonul acasă şi fă plimbări luuuuungi. Lungi. Încetul cu încetul, ai să vezi cum gândurile încep să ţi se aşeze şi te ajută să te desprinzi de grijile zilei. Nu trebuie să fii un CEO foarte ocupat ca să faci asta. Plus că această plimbare, făcută riguros, în fiecare seară, te ajută să intri în starea de oboseală şi să adormi mai repede.

Rutina nr. 2 – Fără electronice de niciun fel

Unii sunt atât de ocupaţi şi muncesc atât de mult, încât nu-şi dau seama că suferă de extenuare şi pot să-şi piardă cunoştinţa pe stradă. Ca să nu ajungi şi tu la Urgenţe, scoate-ţi electronicele din dormitor. Literalmente scoate-le! Nici măcar telefonul nu ţi-l lăsa. De trezit, optează pentru un ceas cu alarmă. E demonstrat ştiinţific că lumina ecranului telefonului păcăleşte creierul făcându-l să creadă că e zi.

Rutina nr 3 – O igienă a somnului e necesară

În afară de aşternuturi curate şi bla-bla, ai grijă să ai perne potrivite pentru tine. Prioritizează! Pune-te mai întâi pe tine şi apoi tot restul. Jobul nu mai contează, grijile nu mai contează. Nu mai contează nimic. Camera să fie aerisită şi nu foarte călduroasă, nici foarte rece. Dă-ţi oră să te decompresezi înainte să adormi. Asta înseamnă nu televizor, nu telefon, nu tabletă, nu nimic. O carte bună da. 

Rutina nr 4 – Opreşte-te la mijlocul frazei

Ce vrem să spunem cu asta. Vrem să spunem că, uite, de exemplu, ştiai că rutina lui Obama de a doua zi începea, de fapt, din ziua anterioară? Da, pentru că avea un plan bine stabilit şi ştia cum o să-i decurgă fiecare moment din ziua care are să vină. N-ar fi rău să-ţi programezi şi tu ziua următoare din ziua anterioară. În cazul scriitorilor, faza cu opritul la mijlocul frazei chiar funcţionează. Hemingway spunea: „opreşte-te întotdeauna când ai cea mai bună frază şi ştii ce are să se întâmple. Asta o să-ţi fie drojdia pentru a doua zi“. Vezi? Şi vorbim de Hemingway! Scriitorul, artisul, spontanul!

Rutina nr 5 – Începe învăţarea

Sperăm că ştii că cel mai bine înveţi când dormi! Ai citit, ai conspectat, ai subliniat, ai făcut, ai dres? Ei bine, stinge lumina! E timpul să înveţi. Creierul tău îşi pune în ordine informaţia, în timp ce tu faci nani. E bine să nu te apuce douăşpe noaptea. Înainte de 10 (nu, nu da!) e cel mai bine!

Sursă foto: www.pixabay.com