5 trucuri ca să-l faci să meagă la grădi

1 77591 original jpg jpeg

Obişnuit cu bunicii şi părinţii care-i fac pe plac, celui mic îi e destul de greu să se simtă în largul lui la grădiniţă, unde trebuie să respecte reguli şi să se descurce singur în anumite situaţii. Îl poţi ajuta să se adapteze mai uşor!

Îl trezeşti cu greu şi parcă trece o eternitate până reuşeşti să-l urneşti din casă. Fie că plânge acasă şi se poartă exemplar la intrarea în grupă, fie că e cuminte până ajungeţi şi izbucneşte în lacrimi la despărţire. Pentru orice părinte, dar mai ales pentru mame, primele săptămâni de grădiniţă reprezintă o probă de foc.

1. Permite-i să se exteriorizeze

Îl ajută mult să-l laşi să plângă la finalul zilei, dacă observi că se supără din senin. Spune-i că îi eşti aproape şi-l asculţi. Doar stai lângă el şi lasă-l să plângă. E important să-şi exteriorizeze temerile, chiar şi astfel. La fel ca atunci când era doar un bebeluş şi verificai noaptea dacă respiră, e posibil să te regăseşti în situaţia de a te trezi ca să asculţi ce spune în somn. Dacă doarme liniştit şi râde prin vis, sunt semne că îi merge bine şi că începe să se obişnuiască.

2. Asigură-l că nu-l abandonezi   

Cea mai mare teamă a copilului este că va fi lăsat acolo. Explică-i din timp că va merge la grădiniţă ca să se poate juca cu mulţi alţi copii, şi că la finalul zilei sau înainte de somn, mami, tati sau bunicii îl vor readuce acasă. Cu timpul, va vedea că lucrurile se întâmplă aşa cum i-ai povestit şi se va linişti. Pe de altă parte, şi pe tine te doare sufletul să-l laşi într-un loc care nu e acasă. Tensiunea ta interioară i-o transmiţi fără să vrei, dar odată ce vei fi sigură că este bine la grădi, totul va intra pe un făgaş normal pentru amândoi.

3. Încurajează-l să lege prietenii

La finalul zilei, în loc să-l întrebi mereu dacă a dormit sau a mâncat, fii curioasă să afli cum sunt prietenii lui de joacă. Îndeamnă-l să se apropie de ceilalţi copii, să afle cum îi cheamă. Apropie-te la rândul tău de părinţii lor şi propune-le să vă vedeţi şi în afara grădiniţei. Dimineţile vor fi mai uşoare şi va merge cu plăcere la grădiniţă ştiind că acolo îi găseşte pe amicii lui.

4. Lasă-l să ducă o jucărie preferată

Numai dacă i se permite şi dacă este obişnuit să-şi împrumute jucăriile altor copii, îl poţi lăsa pe cel mic să ia cu el la grădiniţă un animăluţ de pluş, o păpuşă sau o maşină care îi este dragă. Se va simţi mai bine să aibă ceva de acasă, din lumea lui. Îi va fi şi mai uşor să adormă la prânz ţinând în braţe acea jucărie care poartă mirosul casei sau parfumul mamei.

5. Propune-i să mergeţi unde-i place

Ştiind că după programul de grădiniţă va face ceva care-l bucură foarte mult, va accepta mai uşor despărţirea de câteva ore. Pe drumul spre grădiniţă, lasă-l să aleagă unde doreşte să meargă după-amiaza. Poate fi un loc de joacă din oraş, un film de desene animate, un spectacol pentru copii.

Oricât de greu ţi-ar fi, nu prelungi despărţirea, dacă plânge dimineaţa, şi nu te întoarce în mod repetat să verifici dacă s-a calmat.