5 trucuri ca să obţii ceea ce vrei de la ceilalţi

1 67203 original jpg jpeg

Ai senzaţia că-ţi lipsesc calităţile diplomatice sau autoritatea pentru a obţine ceea ce vrei de la cei din jur? Ei bine, şi asta se învaţă. Iată câteva trucuri.

Vrei banii înapoi... dar fără bon de casă

Ai cumpărat o rochie care nu-ţi vine,şi vrei să o returnezi– legea îţi permite – însă nu mai ai bonul de casă.

Cum procedezi?În primul rând,trebuie să te adresezi persoanei care îţi poate rezolva problema. Inutil să negociezi cu un funcţionar ales la întâmplare – cu casiera,spre exemplu. Fixează-ţi,înainte de discuţii,un obiectiv minim şi unul maxim,de genul,maxim– „vreau banii înapoi”,minim – „vreau o altă rochie în loc”.

Nu folosi un ton direct,agresiv sau ultimativ. Încearcă să iei interlocutorul „la sentiment” – „E rochia pentru nunta celei mai bune prietene,şi nunta e mâine,chiar nu mă puteţi ajuta?”-,fă apel al înţelegerea/generozitatea sa,la aptitudinile sale comerciale – „Ştiţi doar că sunt o clientă fidelă a magazinului dumneavoastră”.

Vrei să nu mai fii „taxată” de colega de birou

Colega de birou profită de amabilitatea ta ca să îţi ceară mici împrumuturi pe care uită să le mai returneze,ca să te „tapeze” de ţigări,sau ca să te piseze cu chichiţe de serviciu... Desigur,e foarte nobil să dai o mână de ajutor,dar e la fel de important să nu fii cosiderată „fraieră” şi să primeşti respectul pe care-l meriţi.

Spune nu atunci când gândeşti „nu”. Şi mai ales explică motivul refuzului:„Scuze,dar chiar nu am timp”,„Îmi pare rău,dar şi eu sunt în urmă cu dosarul ăsta”,„Azi sunt în pană de bani”.

Te simţi vinovată? Inversează rolurile şi vezi ce reacţii obţii:roag-o pe colega să te ducă la doctor cu maşina ei,pentru că a ta e în pană,sau să îţi ţină locul timp de o oră,cât să te duci la cosmeticiană.

Vrei să fii invitată la petrecerea organizată de colegi

Abia ai fost angajată,şi ţi-a ajuns la ureche că colegii mai vechi organizează o petrecere. Ai vrea mult de tot să te afli pe lista de invitaţi...

Invitaţia nu o să cadă din cer,aşa că ia discret iniţiativa,interesându-te în dreapta şi-n stânga despre eveniment:„Am auzit că să dă o petrecere,ce frumos!!! Unde o să aibă loc? Cine o organizează?”.

Ca să fii acceptată într-un colectiv nou,trebuie să ai un comportament deschis şi plăcut. Pune deci în valoare latura pozitivă a personalităţii tale,fără să linguşeşti sau să cerşeşti atenţie,iar invitaţia nu va întârzia să apară.

Vrei să obţii o programare urgentă prin telefon

Ai o întâlnire “de dragoste”,iar stilista care îţi aranjează părul nu face programări „pe loc”. Cum să o convingi,prin telefon,că ai nevoie urgent de o coafură trăznet,şi că e musai să-ţi facă un locşor în agenda ei plină?

Începe-ţi conversaţia telefonică printr-un „Deranjez?”,şi asigură-te că femeia are 5 minute ca să vorbească cu tine. Joacă pe cartea „fidelităţii”:„După cum bine ştiţi,vă sunt o clientă fidelă,şi acum mai mult decât niciodată am nevoie de ajutorul dumneavoastră.”

În niciun caz nu ridica tonul,nu adopta un aer superior şi nu profera ameninţări.  

Vrei să-l convingi pe „Iubi” să stea cu copiii

Colegele de la serviciu te-au invitat la un cocteil,şi ai nevoie ca el,iubi,partenerul tău,să stea câteva ore cu copiii.

Inutil să te pierzi în drăgălăşenii sau să faci aluzii fine. Unui bărbat trebuie să-i spui direct ce vrei de la el – desigur,pe un ton cât se poate de amabil:„Dragul meu,în seara asta chiar am nevoie să stai cu copiii trei ore.” Asigură-l că atitudinea lui binevoitoare va fi răsplătită – „Nu te mai bat la cap când vii mai târziu de la meci,promit!”.

Nu ridica tonul,nu cere la modul imperativ,nu fă scene.