Frigul şi condiţiile meteo agresive din sezonul rece lasă urme neplăcute pe mâinile tale. Asta ca să nu mai luăm în calcul faptul că te foloseşti de ele ca să speli vase sau în celelalte activităţi casnice. Nu e de mirare că pielea de pe mâini este prima care,odată cu trecerea timpului,începe să dea semne de oboseală. În tot acest proces,unghiile încep să se exfolieze,au tendinţa să-şi piardă culoarea naturală şi se îngălbenesc mult mai repede,iar oja te ţine doar câteva zile. Ce e de făcut? Iată soluţiile noastre!

1. Hidratare în fiecare noapte,exfoliere o dată pe săptămână

Indiferent de anotimp sau de condiţiile în care munceşti,regula de aur este să-ţi hidratezi mâinile şi unghiile. Cremele speciale pe bază de glicerină,aloe vera,muşeţel,ceai verde şi gălbenele sunt absorbite rapid de piele,hrănesc pielea uscată şi agresată de factorii de mediu. Spală-ţi mâinile după terminarea treburilor casnice şi,înainte de culcare,aplică o cremă hrănitoare pe mâini şi pe fiecare unghie în parte,astfel încât ea să acţioneze peste noapte. La fel de util este ca,săptămânal,să elimini celulele moarte de pe pielea mâinilor folosind un gel de duş sau un săpun delicat,cu granule exfoliante. 

2. Foloseşte numai dizolvanţi fără acetonă,pileşte unghiile după aspectul lor natural!

Dacă ai folosit oja,optează pentru undizolvant fără acetonă,deoarece aceasta din urmă este foarte toxică şi usucă unghiile. După ce ai îndepărtat orice urmă de ojă,taie unghiile cu ajutorul unei unghiere sau a unei foarfece speciale. Dacă nu vrei să le scurtezi mult,le poţi pili ca să le dai o formă şi să ajungă la lungimea dorită. De asemenea,taie colţurile unghiei,dar nu foarte adânc,astfel încât să le modelezi după aspectul lor natural.

3. Îndepărtează cuticulele cu un ulei special şi un beţişor din lemn

Într-un vas cu apă călduţă adaugă câteva picături de ulei esenţial,în funcţie de preferinţele tale,şi înmoaie-ţi degetele timp de 10-15 minute. Şterge-ţi mâinile cu un prosop moale,apoi aplică un ulei special pentru îndepărtarea cuticulelor şi lasă-l să acţioneze minimum cinci minute. Folosindu-te de un beţişor de lemn,împinge delicat cuticulele înspre baza unghiei,fără să apeşi foarte tare pe rădăcina unghiei. Fă apoi mici cerculeţe cu beţişorul la baza unghiei pentru a te asigura că elimini toate celulele moarte. După ce ai curăţat unghia,aplică un ulei sau o cremă hidratantă.

4. Aplică oja din trei mişcări:o dată pe centru şi apoi pe părţi

Înainte de a aplica oja,este foarte important să foloseşti un lac protector pentru unghii,mai ales dacă foloseşti o nuanţă închisă,care atacă pigmentul unghiei şi-o îngălbeneşte. Încearcă să aplici produsul din trei mişcări pe fiecare unghie,o dată pe centru şi apoi pe părţi,astfel încât să se uniformizeze bine şi să se usuce repede. Apoi aplică două straturi de ojă şi aşteaptă să se usuce.

5. Foloseşte mereu un strat de lac transparent peste ojă

Pentru o manichiură mai rezistentă,foloseşte,la final,cu un lac de unghii transparent. El are rolul de a proteja stratul de ojă şi de a-i conferi mai multă strălucire.Dacă ai lăsat urme inestetice de ojă pe părţi sau ai depăşit conturul,şterge-te cu ajutorul unui beţisor sau a unei scobitoare,la căpătul cărora ai răsucit  vată înmuiată în dizolvant.

Ce oje se poartă în acest sezon?

„La modă în sezonul rece 2012 este manichiura retro,opusul celei french. Se aplică un strat de lac deschis pe toată unghia (alb,roz,argintiu) apoi,dacă la french se accentuează cu ojă albă doar vârful unghiei,la cea retro se aplică ojă contrastantă la bază,sub formă de semilună. Pentru o formă perfectă,vă puteţi folosi de aceleaşi benzi ca la manichiura french. Se pot combina bază roz (semilună) cu ojă mov închis,bază albă cu ojă roşie sau bază argintie cu ojă grena”,declară Flori Lixandru,estetician-formator în cadrul Şcolii de Machiaj Cotimanis Show (www.scoalademachiaj.ro).