Cunoscute din cele mai vechi timpuri pentru beneficiilor lor,vinurile medicinale vin în completarea tratamentului medicamentos în caz de indigestie,balonare,constipaţie,anemie,reumatism,gută.

O cură cu un astfel de vin,preparat din fructe,legume sau din plante şi din alcool,este de ajutor şi pentru persoanele care au imunitatea scăzută sau stări de nervozitate. În cele ce urmează,ai ocazia să afli cum le poţi face la tine acasă.

1. Vinul de vâsc

La ce e bun?

Dacă te sâcâie tusea sau sughiţul persistent,vinul de vâsc este o alegere bună ca să-ţi regăseşti liniştea. În plus,este ideal când ai imunitatea scăzută sau dacă suferi de hipertensiune arterială.

Cum să-l prepari

Ai nevoie de 6-7 linguri de vâsc măcinat şi de un litru şi jumătate de vin alb. Lasă amestecul la macerat 10 zile,agitându-l în fiecare zi. După aceea,strecoară-l şi pune-l într-o sticlă  închisă la culoare.

2. Vinul de prune uscate

La ce e bun?

Datorită proprietăţilor diuretice,stomahice şi energizante,vinul de prune uscate ajută în caz de constipaţie sau de anemie. Este recomandat şi persoanelor care au dureri reumatice sau gută.

Cum să-l prepari

Într-un borcan,pui 300 g de prune uscate,un litru de vin roşu,50 ml de rachiu,120 g de zahăr şi un pliculeţ de zahăr vanilat. Amesteci bine şi laşi la macerat trei săptămâni,apoi strecori şi pui vinul la rece.

3. Vinul de ceapă

La ce e bun?

Când ai tulburări renale sau când te simţi extrem de obosită,ţine o cură cu vin de ceapă! Acest vin este un stimulent general şi un tonic pentru inimă.

Cum să-l prepari

Îţi trebuie cinci cepe rase,100 g de miere şi un litru de vin alb,pe care le amesteci şi le laşi la macerat timp de o săptămână. După trecerea celor şapte ­zile,strecoară amestecul printr-un tifon.

4. Vinul de mentă

La ce e bun?

După toate pregătirile pentru Sărbători,te-a ajuns o stare de nervozitate? Vinul de mentă te va linişti. Este bun şi dacă ai palpitaţii sau tulburări de digestie. Vinul de mentă este un bun calmant,sedativ,stomahic şi… afrodiziac.

Cum să-l prepari

Începi prin a face două căni cu infuzie din frunze de mentă. Peste ceai,adaugi alte două căni cu vin alb şi 20 g de miere. Laşi amestecul să macereze timp de o lună şi jumătate,după care îl filtrezi.

5. Vinul de pelin

La ce e bun?

Vinul de pelin se recomandă pentru stimularea activităţii tubului digestiv,combaterea balonarii şi a indigestiei.

Cum să-l prepari

Pentru obţinerea vinului,se pun 10 tulpini proaspete de pelin,zdrobite în prealabil,într-un litru de vin alb,natural. Se lasă amestecul la macerat timp de trei săptămâni,apoi se filtrează.

Atenţie!

Vinurile medicinale sunt ­contraindicate:

-copiilor
-bolnavilor de ficat,de gastrită acidă sau de ulcer gastro-­duodenal

Reţine!

-Vinurile medicinale se păstrează în recipiente închise la culoare,în locuri răcoroase.
-Cura cu vin medicinal este indicat să fie ţinută o lună.
-Bea zilnic 50 ml dintr-un astfel de vin,cu 30 de minute înainte de mesele principale.