Astmul şi alergiile

Astmul este o boală cronică a plămânilor în care căile respiratorii sunt mai predispuse la inflamare. Scurtarea respiraţiei, gâfâitul şi tusea sunt simptomele generale ale acestei afecţiuni, având tendinţa de a se intensifica în timpul nopţii şi dimineaţa. Persoanele care nu suferă de astm, dar inhalează polen, praf şi orice altă substanţă au o reacţie alergică numită rinită, care se manifestă prin tuse, nas înfundat şi strănut.

Refluxul gastroesofagian

Este o afecţiune digestivă care afectează esofagul şi care se manifestă prin arsuri toracice şi indigestie. Un alt simptom este şi tusea.

Infecţii ale tractului respirator

Tusea e cel mai frecvent simptom al unei infecţii a tractului respirator. Deşi infecţia a trecut, e posibil ca tusea să mai persiste deoarece căile respiratorii rămân încă inflamate.

O cauză mai serioasă a persistenţei tusei este pneumonia, la care apar şi alte simptome precum febra, oboseala, durerile în piept. De regulă, în acest caz, tusea e însoţită de un mucus roşiatic.

Aerul poluat

Poate cauza o tuse permanentă mai ales la persoanele mai sensibile. Chiar şi o scurtă expunere la un mediu poluat duce la apariţia tusei. De asemenea, praful sau igrasia au acelaşi efect asupra plămânilor.

Bronşita acută

Dacă îţi revii după o răceală şi dezvolţi o tuse productivă e posibil să ai bronşită. Restul simptomelor sunt similare cu cele ale unei răceli. Dacă tusea persistă, se poate să ai bronşită cronică, o afecţiune mai gravă, în care plămânii produc mucus în exces din cauza unei iritaţii.

Tuse convlusivă

O infecţie bacteriană produce tusea convulsivă care poate ţine chiar câteva săptămâni.

Sursa foto: rd.com