6 efecte adverse ale urzicii

1 80730 original jpg jpeg

Cunoscută pentru proprietatea sa de a vindeca o mulţime de afecţiuni, urzica este un remediu pe care trebuie să îl ai în casă, mai ales în plin sezon. Totuşi, planta poate da şi efecte adverse în anumite situaţii. Află care sunt acestea!

Scade tensiunea

Potrivit specialiştilor, utilizarea îndelungată a urzicii poate provoca scăderea tensiunii arteriale. Este important să nu o foloseşti ca remediu dacă urmezi un tratament pentru scăderea tensiunii sau să întrebi medicul specialist.

Provoacă insomnii

Dacă este folosită în exces, urzica poate da insomnii de lungă durată. Deşi în primă etapă ar putea crea o stare de somnolenţă, întrucât planta acţionează ca un sedativ asupra organismului, aceasta ar putea avea ca efect advers şi insomnia, caracterizată prin lipsa somnului şi agitaţie în timpul nopţii.

Problematică pentru piele

Cu siguranţă ai simţit măcar o dată pişcătura urzicii atunci când ai atins-o. Însă frunzele de urzică pot da şi crea şi alergii puternice, caracterizate prin erupţii cutanate, mâncărimi, arsuri sau urticarie după administrarea ei. De aceea, este bine să ştii de la început dacă eşti alergică sau nu la anumite plante.

Contraindicată în sarcină

Remediile pe bază de urzică nu sunt indicate femeilor gravide şi nici celor care alăptează. Pe parcursul sarcinii, urzica poate da contracţii uterine puternice, provocând chiar şi avort. Dacă ai consumat această plantă fără să ştii de efectele secundare, e bine să te prezinţi direct la medicul ginecolog pentru a ţine sub observaţie evoluţia sarcinii.

Afectează rinichii

Urzica este un diuretic natural şi creşte producţia de urină. Cu toate astea, nu este indicată în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni renale, deoarece poate tulbura funcţiile rinichilor. Înainte de orice tratament sau remediu pe bază de urzică, se recomandă consultarea medicului fitoterapeut.

Creşte gradul de coagulare a sângelui

Deşi urzica are o mulţime de beneficii asupra sănătăţii, fiind plină de vitamine şi nutrimenţi, este bine să nu faci abuz de ea, deoarece poate creşte gradul de coagulare a sângelui în organism şi favorizează apariţia trombozelor. Poţi consuma maximum 2 căni de ceai pe zi, însă nu mai mult de 5 zile.

Sursă foto: www.thespruce.com