6 întrebări despre COLESTEROL

1 73318 original jpg jpeg

Compus de care corpul are nevoie în anumite limite, colesterolul devine o problemă în momentul în care nivelul în sânge al acestei grăsimi este prea mare.

1)    Ce este?

Colesterolul este o substanţă grasă necesară pentru buna funcţionare a organismului. Printre altele,este implicat în formarea membranelor celulare,în producerea unor hormoni,în asigurarea energiei necesare corpului şi în fabricarea unor substanţe precum vitamina D. De asemenea,colesterolul este un constituent al bilei,având rol important în digestia şi absorbţia grăsimilor din tubul digestiv.

2)    De unde provine?

Ficatul produce cea mai mare parte (70%) a colesterolului de care organismul are nevoie,din grăsimile consumate,restul (30%) provinind direct din hrană.

3)    Ce sunt colesterolul „bun“ şi cel „rău“?

Pentru că este insolubil în apă,colesterolul este transportat în corp de lipoproteine,adică un complex format din lipide şi proteine hidrosolubile.

Colesterolul LDL (low density lipoprotein – lipoproteina cu densitate joasă). Numit şi „rău“,are misiunea de a transporta cea mai mare parte a colesterolului în sânge. Atunci când este în exces,se depune pe pereţii vaselor de sânge,ducând la apariţia aterosclerozei,adică la îngustarea vaselor de sânge,cu complicaţiile cardiovasculare aferente.

Colesterolul HDL (high density lipoprotein – lipoproteina cu densitate înaltă). Mai este numit şi „bun“,pentru că aduce înapoi la ficat colesterolul în exces,de unde este eliminat prin căile biliare. Acest tip de colesterol „periază“ arterele de depozitele lipidice,reducând riscul de apariţie a plăcilor de aterom,lucru pentru care îşi merită pe deplin numele de „bun“.