Pe lângă greutate, analize de sânge sau măsurarea tensiunii arteriale, unul dintre indicatorii importanţi ai stării tale de sănătate este menstruaţia ta. Iată ce poţi să afli despre tine doar urmărindu-ţi ciclul:

Cheagurile mari de sânge îţi spun că....

.... sunt de cele mai mult ori normale. Ele se formează în perioada cea mai abundentă a menstruaţiei, atunci când anticoagulanţii pur şi simplu nu mai pot face faţă presiunii mari. Totuşi, dacă acestea sunt frecvente în timpul ciclului menstrual, trebuie să consulţi un specialist pentru că ai putea avea o problemă de sănătate mai gravă.

Dacă menstruaţia ta e foarte abundentă şi nu se mai termină...

... dacă menoragia (menstruaţia abundentă) durează mai mult de o săptămână trebuie să iei măsuri. Se poate să ai o tiroidă hiperactivă sau, dimpotrivă, subactivă. Poţi să ai ovare polichistice. De obicei, responsabile pentru aceste perioade lungi pot fi medicamentele pe bază de hormoni, medicamentele pentru tiroidă, steroizii sau antipsihoticele.

Dacă ai pierderi de sânge din când în când...

... poate să fie alarmant doar dacă asta se repetă de mai multe ori. Dacă se întâmplă o dată la câtva timp, asta nu e o problemă. Poate fi rezultatul fluctuaţiei hormonale. Dacă pierderile de sânge sunt abundente şi se repetă lună de lună, sau dacă tamponul tău zilnic nu-i poate face faţă, spune-imediat medicului tău ginecolog. Spotting-ul (pierderile de sânge) pot fi indiciul unei boli grave de uter, aşa că acţionează imediat.

Sursa foto: www.cnn.com