1. „22 de ore de travaliu” nu înseamnă „22 de ore de contracţii continue”

Când auzi pe cineva că a stat în travaliu 20 sau 30 de ore,te gândeşti inevitabil că biata femeie a împins continuu,timp de  30 de ore. Asta le sperie cel mai tare pe cele care aleg să nască natural (din ce în ce mai puţine,din păcate). Ei,bine,dragă viitoare mămică,aceste ore măsoară de fapt timpul scurs de la prima contracţie şi până când bebeluşul ia contact cu lumea extrauterină. Sunt ore întregi care pot trece fără nicio contracţie,mai ales când dilataţia este încă mică. Dar,chiar şi la 9,5 centimetri,este posibil să treacă minute fără nicio contracţie.

2. Contracţiile pot fi atât de uşoare la început,că nu vei şti de ele

În timpul sarcinii femei experimentează atât de multe senzaţii noi,de la crampele produse de întinderile de ligamente până la mişcările produse de bebe în uter,încât,la început,s-ar putea să nu realizeze că are contracţii. Şi asta e un lucru bun! Pentru că,dacă nu eşti sigură că sunt contracţii,înseamnă că sunt suportabile.

3. Nu vei vedea cum este scos bebeluşul din tine

Multe viitoare mămici pot intra în panică după ce văd scene de filme în care femeile nasc pe unde apucă,iar în jurul lor este numai sânge. Deci,e de înţeles de ce unele au un atac de panică la gândul că vor naşte natural. Dar,cu excepţia cazului în care îţi doreşti asta,nu vei vedea nimic altceva,decât bebeluşul gata curăţat. Trebuie doar să nu te uiţi deloc în jos şi vei fi bine.

4. Recuperarea după naştere poate fi mai grea decât naşterea

E drept că o naştere nu este la fel de relaxantă ca o vacanţă în Hawaii,dar nici la fel de chinuitoare şi dureroasă pe cât se spune,poate doar cu mici excepţii. Totuşi,recuperare după naştere poate fi la fel de dificilă ca şi în cazul unei cezariene. Chiar dacă ai norocul să nu te rupi prea tare,urinarea ar putea fi un chin în primele zile. E greu,dar vei trece şi peste asta.

5. Poţi trece prin depresie post natală... sau nu

Indiferent din ce tabără vei face parte,adevărul este că sentimentul ţinerii în braţe a noului născut poate fi atât de copleşitor,încât nu vei şti cum să reacţionezi. Nu ştiu nicio mamă care să îşi fi dorit bebeluşulşi să nu fi plâns când l-a văzut. Nu,nu de supărare,ci de prea multă bucurie.

6. Nicio experienţă de naştere nu seamănă cu alta

Unele naşterii au un travaliu lung,altele nu necesită decât câteva împingeri şi gata,bebeluşul iese afară. Alteori,este posibil ca,după 55 de ore de travaliu,naşterea să se finalizeze cu o cezariană,sau să fie necesară epiziotomia.