1.Mit:Este ok să adormi în faţa televizorului.

Adevărul:Lumina artificială a televizorului şi,mai ales,a ecranului calculatorului,poate suprima producţia de melatonină,un hormon care induce somnul,hormon declanşat de întuneric. Lumina artificiala afectează,de asemenea,ritmul circardian,un ciclu biologic influenţează somnul şi răspunde la întuneric şi la lumina zilei.

2.Mit:Un pahar de vin înainte de culcare te ajută să te odihneşti.

Adevărul:Alcoolul este un sedativ şi te poate ajuta să adormi,dar te împiedică să te odihneşti. Specialiştii vă sfătuiesc să evitaţi consumul alcoolului cu câteva ore înainte de culcare.

3. Mit:Exerciţiile făcute seara vă împiedică să adormiţi

Adevărul:Exerciţiile fitness sau jogging-ul cu trei ore înainte de culcare nu vă vor împiedica să adormiţi,dar vă poate afecta calitatea somnului.

4. Mit:O cană de ceai vă ajută să adormiţi mai repede

Adevărul:Cu toate că muşeţelul,lămâia sau floarea pasiunii sunt promovate pentru proprietăţile lor de a induce somnul,eficacitatea lor nu a fost dovedită de studiile clinice,conform Academiei Americane de Medicină a Somnului.

5. Mit:Puteţi să recuperaţi somnul pierdut în weekend-uri

Adevărul:Dacă nu dormiţi suficient o noapte sau două,este posibil să recuperaţi. Însă,dacă numarul nopţilor nedormite creşte,recuperarea nopţilor pierdute va fi mai dificilă.

6. Mit:Adormiţi mai uşor după un pahar de lapte cald

Adevărul:Teoria este următoarea:laptele conţine triptofan care,eliberat în creier,produce serotonina,un neurotransmiţător care intervine în producerea somnului. Atunci când efectele laptelui au fost testate,însă,nu au fost găsite dovezi care să suţină această teorie.