Dar,aşa cum se dovedeşte,motivele din spatele supraponderalităţii sunt mai implicate decât atât. Desigur,aportul alimentarşi exerciţiile fizice joacă un rol critic. Dar,conform lui Jennifer Kuk,autorul principal al unui studiu recent realizat,de la Universitatea York din Toronto,greutatea excesiva este „de fapt mult mai complexă decât aportul de energie”.

Ea a explicat într-un comunicat de presă,că stilul de viaţă,dar şi factorii de mediu pot fi,de asemenea,importanţi în „menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase,care este acum mai dificilă decât oricând".

În urma studiului, Kuk şi echipa sa a ajuns la concluzia că „alţi factori, în afară de dietă şi exerciţiile fizice, pot contribui la creşterea indicelui de greutate corporală de-a lungul timpului.  

Iată care ar fi posibilii factori care nu ne lasă să slăbim:

1. Expunerea la substanţele toxice din mediu

În fiecare zi intrăm în contact cu substanţe chimice, de la elemente comune, cum sunt şamponul, mobilierul, produsele alimentare şi ambalarea acestora, materiale plastice, dar şi detergenţi de uz casnic. Printre cei care au fost asociaţi cu obezitatea sunt chimicale care afectează sistemul endocrin, care includ bisfenol A şi flataţi, găsiţi în materiale plastice şi produse de îngrijire personală.

În timp ce aceste substanţe chimice sunt prezente în lumea noastră modernă, există unele lucruri pe care le putem face pentru a evita expunerea, inclusiv folosirea de recipiente de sticlă şi oţel oxidabil în loc de cele din plastic, şi optarea pentru produse cosmetice naturale.

2. Modificări în microorganisme

Kuk şi echipa sa, au sugerat că modificările în microbi, populaţia de bacterii şi alte microorganisme care trăiesc în şi pe corpurile noastre, ar putea avea un rol în creşterea obezităţii. În timp ce, cercetarea este în curs de desfăşurare, aceste schimbări pot fi legate de utilizarea tot mai mare de îndulcitori artificiali şi alimente prelucrate, ambele având un impact negativ asupra bacteriilor din intestin.

De fapt, experţii au stabilit o relaţie strânsă între microorganismele din intestin, obezitate şi rezistenţa la insulină, cu speranţa că o înţelegere suplimentară va ajuta în lupta împotriva acestei epidemii. Este mai mult un motiv de a mânca alimente bogate în probiotice şi luarea în considerarea de suplimente de probiotice.

3. Luarea de antidepresive

Luarea antidepresivelor a crescut foarte mult în ultimul timp. Creşterea în greutate este, printre altele, unul dintre efectele secundare ale acestor medicamente, inhibatori speciali selectivi ai recaptării serotoninei. Conform studiului, la jumătate dintre cei care iau antidepresive a apărut o creştere a greutăţii, de cel puţin de 5 kg.

4. Stresul cronic şi cortizolul

Stresul are efecte negative asupra sănătăţii, având ca rezultat supraalimentarea. Legătura dintre obezitate şi stres constă în principal în cadrul hormonilor, în special al cortizolului, hormonul stresului. Când nivelul de stres este ridicat, creşte şi nivelul de cortizol, care creşte apetitul. Mâncatul emoţional pentru confortul alimentelor în cazul în care te confrunţi cu tensiune, stres, anxietate, depresie, poate deveni o parte din acest model la fel de bine.

5. Lipsa de somn

Cercetările au arătat că există o relaţie clară între lipsa de somn şi obezitate. Persoanele care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte sunt mai susceptibile de a fi obezi şi au obezitate abdominală. Comparativ cu persoanele care dorm 8-9 ore pe noapte, aceştia au toate şansele de a deveni obezi, spune studiul realizat de Centrul pentru Controlul şi Prevenire a Bolilor.

6. Metabolismul scăzut

Lupta împotriva creşterii în greutate poate deveni un cerc vicios pentru mulţi oameni supraponderali care restricţionează caloriile pentru un timp şi apoi experimentează efectul yo-yo: pierderea în greutate,urmată de creşterea în greutate de peste. Reducerea ratei metabolismului devine un obstacol în încercarea de a slăbi şi un kilogram. Ţesutul gras necesită mai puţină energie pentru a te menţine,mai multă decât ţesutul slab,şi care este un alt factor care contribuie la obezitate.