Abţine-te de la degustări continue!

Petrecând mult timp în bucătărie pe perioada sărbătorilor, sigur vei testa tot ceea ce găteşti sau coci. Poate că te va surprinde să afli acest lucru, dar gustând din preparatele de Crăciun, bogate în grăsimi şi carbohidraţi, adaugi meniului zilnic obişnuit câte o gustare sau chiar echivalentul unei mese. Este normal să încerci gustul bucatelor tale, dar ai grijă să nu depăşeşti limita, căci caloriile nu te vor ierta. O idee bună ar fi să nu găteşti pe stomacul gol…

Atenţie la deliciile dulci!

De Crăciun, deserturile îţi fac cu ochiul la tot pasul, iar asta duce la un consum excesiv de zahăr, inamicul principal al siluetei tale. Ştim că este greu să te abţii sau să le refuzi pe rudele care te îndeamnă cu platouri care de care mai încărcate. Dar, de dragul sănătăţii tale, găseşte un pretext şi fă-o! Alege prăjitura ta preferată şi gustă câteva bucăţi din ea, dar renunţă la celelalte! Un alt truc este să mănânci foarte lent desertul, astfel încât să-ţi păcăleşti creierul că eşti sătulă.

Ciocneşte un pahar, dar fără calorii!

Alcoolul sau băuturile carbogazoase pline de calorii sunt vedetele mesei de Sărbători. Din păcate, acestea îşi lasă din plin amprenta asupra siluetei tale, deoarece conţin zaharuri şi calorii goale. În plus, consumul de alcool contribuie şi la creşterea apetitului, iar acest lucru duce la îngrăşare. Controlează cât bei şi alege, pe cât posibil, băuturile slabe caloric! Vinul sec este o opţiune mai sănătoasă decât un cocktail sau o tărie.

 

Consumă cinci porţii de legume şi fructe pe zi!

 

Este o abordare sănătoasă a meselor festive, astfel încât să te simţi sătulă, dar evitând mâncărurile cu multe calorii. Fructele şi legumele sunt bogate în substanţe nutritive şi în fibre, iar dacă le consumi alături de o porţie mică de friptură sau ca gustări, nu vei risca să ţi se facă foame prea curând şi să dai buzna în frigiderul plin cu de toate. Propune-ţi să consumi cinci porţii de legume şi fructe pe zi, astfel încât să nu mai fii tentată de prăjiturile de sezon.

Serveşte mesele ca la restaurant!

Atunci când aranjezi o masă principală, lasă tăvile cu mâncare în bucătărie şi nu chiar la îndemână! Câteodată, din confort, eşti tentată să pui pe masă întreg platoul cu salată de boeuf sau cu friptură de curcan, rugându-i pe invitaţi să se servească direct. O idee mai bună, cel puţin în ceea ce te priveşte, este să începi cu o porţie medie pe farfurie şi, după ce faci o pauză, să decizi dacă vrei, într-adevăr, să-ţi umpli din nou farfuria. Câteodată, mâncatul este o acţiune mecanică, aşa că-i de preferat să nu ai tentaţiile aproape.

Fii activă, chiar şi-n compania rudelor!

Frigul, bunătăţile culinare şi viaţa sedentară merg mână-n mână, iar kilogramele sunt invitate, parcă, să îţi ruineze silueta. Renunţă la obiceiuri sedentare precum statul la masă sau pe canapea, de dimineaţă până seară, şi abordează altfel sărbătorile! Orice tip de activitate fizică ajută în controlul greutăţii. Chiar şi o banală plimbare prin oraş, la pas, după masă, ajută în menţinerea greutăţii pe timpul Crăciunului.