Oţetul cu sunătoare,bun contra migrenelor

Durerile de cap sunt printre simptomele cele mai frecvente ale răcelii. Ca să le „linişteşti“,masează-ţi fruntea cu oţet combinat cu sunătoare. Pui într-un vas 100 g de oţet de ventrilică şi 500 ml oţet de mere,adăugând apoi câteva vârfuri înflorite de plantă mărunţită. Laşi la macerat două săptămâni şi amesteci de două ori pe zi. Aplici compresele pe cap de trei-patru ori pe zi şi le laşi să acţioneze timp de 10 minute.

Siropul de ridiche neagră combate tusea

Ce poate fi mai neplăcut decât să tuşeşti fără oprire şi să ai senzaţia că nu poţi respira? Ei bine,iată încă o altă neplăcere care vine „la pachet“ cu răceala. Ia două ridichi negre,de mărime potrivită,spală-le bine sub jet de apă,lasă-le să se scurgă sau usucă-le cu un prosop. Scobeşte-le la capătul unde au fost prinse frunzele,pune-le într-un vas şi umple-le cu zahăr. Aşază vasul lângă o sursă de căldură,eventual lângă o fereastră şi în câteva ore,când va începe să se formeze siropul,îl poţi bea. Ai grijă să umpli la loc scobiturile cu zahăr,pentru a reface doza de sirop.

Scapi de febră cu infuzie de soc

Plantă medicinală cu acţiune antipiretică (antifebrilă) şi sudorifică (produce transpiraţia şi scade temperatura),socul nu trebuie să-ţi lipsească din casă. Pentru a domoli febra puternică şi frisoanele,este bine să bei o jumătate de cană cu infuzie fierbinte,de trei ori pe zi. Infuzia de soc ţi-o prepari uşor:două linguriţe cu flori de soc la
200 ml de apă clocotită.

Ai amigdalele inflamate? Fă gargară cu arnică!

Dacă înghiţi greu,te dor ganglionii şi simţi că nu poţi trage aer în piept,înseamnă că ai amigdalele inflamate sau roşu în gât,cum se spune în popor. Ca să ameliorezi afecţiunea,fă gargară cu tinctură de arnică (pe care o găseşti la plafar),diluată în jumătate de pahar cu apă,dar cu atenţie,pentru a nu înghiţi lichidul. Când durerile de gât nu-ţi dau pace,poţi încerca şi să-ţi pui şi cataplasme cu câteva foi de varză,întrucât au proprietăţi antiinflamatoare. Ia două-trei frunze,stropeşte-le cu oţet cald (îndoit cu apă) şi aplică-le în jurul gâtului,fixate bine cu un prosop. Nu le ţine mai mult de jumătate de oră!

Ceaiul de măceşe ajută imunitatea

Gustosul preparat,îndulcit cu miere,este un bun remediu în combaterea şi prevenirea răcelilor,măceşele conţinând multă vitamina C,în stare pură,care stimulează imunitatea şi ajută organismul să lupte cu virusurile. Pentru a prepara ceaiul,foloseşte 10 fructe întregi,proaspete ori uscate,sau două linguriţe cu fructe uscate,fără seminţe (numai cojile roşii),la o cană cu apă clocotită (250 ml).

Picăturile cu gălbenele îţi desfundă nasul

Senzaţia de disconfort provocată de iritarea mucoasei nazale se poate linişti cu ajutorul gălbenelelor. Peste două linguriţe cu plantă torni 100 ml de apă fierbinte,acoperi vasul şi-l laşi 10-15 minute la infuzat. Strecori ceaiul şi,când este la temperatura camerei,amesteci trei linguriţe cu ceai şi o lingură cu zeamă de lămâie. Obţii astfel cantitatea de soluţie necesară pentru o zi. Pune-ţi picăturile în fiecare nară,de cinci-şase ori pe zi.