6 specii de păsări potrivite pentru apartament – Marele Gri African poate memora peste 2.000 de cuvinte

1 shutterstock 1690895956 jpg jpeg

Deşi le este cel mai bine în libertate, păsările se pot adapta vieţii de interior, mai ales dacă sunt născute în captivitate şi le sunt create condiţiile necesare.

Creşterea păsărilor pentru frumuseţea penajului lor, trilul lor deosebit sau poate chiar pentru abilităţile de învăţare a limbajului uman datează încă din antichitate. În timp ce specii precum bufniţele şi vulturii îi însoţeau pe vânători sau războinici, iar porumbeii transmiteau mesaje la distanţe foarte mari, păunii, fazanii, lebedele şi raţele înfrumuseţau grădinile şi heleşteele de pe domeniile aristocraţilor, iar păsări mai mici, ca cintezele, sticleţii, canarii ori papagalii, îşi găseau locul în interioarele nobililor.

În zilele noastre, oricine poate avea un companion înaripat, care să-i înveselească domiciliul. Şi se pare că majoritatea celor care îşi doresc o pasăre optează pentru una de mici dimensiuni ori pentru una extrem de inteligentă. Potrivit „Everyday Health“, experţii recomandă canarii, nimfele şi papagalii ca fiind cele mai potrivite păsări de crescut într-un apartament. Şi tot ei spun că e bine să evităm speciile care trăiesc doar în sălbăticie şi nu se pot adapta într-o colivie, precum macaw sau kakadu, întrucât acestea vor trăi foarte puţin în captivitate.

Nimfele

Cu penajul lor bicolor şi moţat, sunt poate cel mai des întâlnite în casele iubitorilor de păsări, întrucât au o dimensiune medie şi învaţă foarte repede să imite diverse sunete, cum ar fi soneria de la telefon, să cânte sau să fluiere. Totodată, nimfele se ataşează de stăpânul lor şi îşi pot petrece foarte mult timp alături de el, pe deget ori pe umăr. Speranţa de viaţă a nimfelor este de 15-20 de ani.

Peruşii

La fel ca suratele nimfe, sunt printre cei mai iubiţi papagali. Foarte veseli, jucăuşi şi frumos coloraţi, sunt preferaţii copiilor. Şi, pentru că sunt mici şi n-au nevoie de un spaţiu foarte mare, sunt uşor de îngrijit şi de către „începători“. Când trăiesc în pereche, peruşii îşi manifestă atenţia unul faţă de celălalt şi te poţi trezi destul de repede şi cu ouă. Dacă te gândeşti să iei acasă vreunul, află că peruşii adoră să se joace toată ziua şi ciripesc în permanenţă. Iar dacă le acorzi destul de multă atenţie, pot învăţa să vorbească. Trăiesc, în medie, 12-15 ani.

Canarii

Micile păsări „aurii“ se bucură de o popularitate imensă, de mai bine de un secol. De dimensiuni mici, de până în 12 cm, canarii atrag atât prin multitudinea de culori, cât şi prin cântecul lor plăcut (masculii!). Ei se pot adapta foarte uşor la viaţa de apartament şi n-au nevoie de colivii de dimensiuni mari, dar nu suportă să fie atinşi. Fiind păsări solitare în natură, nu duc lipsa unei perechi şi te vei bucura de ei minimum 10 ani.

Agapornis sau Pasările iubirii

Cu penajul viu colorat, atrag imediat privitorii. Dar aceşti papagali, care trăiesc doar în pereche şi nu socializează cu alte specii, sunt şi păsări extrem de curioase şi de inteligente. Totuşi, dacă doreşti să-i înveţi să vorbească, îţi va trebui destulă răbdare. Speranţa de viaţă la aceste păsări este de 20 de ani.

Micul Alexandru

Botezat după numele lui Alexandru cel Mare, primul care l-ar fi adus din Asia în Europa, acest papagal are o durată medie de viaţă de 20-30 ani. Este verde, albastru sau galben, cu ciocul roşu şi cu un inel roşu la nivelul gâtului. E sociabil, poate trăi alături de alte păsări şi se adaptează perfect vieţii de apartament. Ştiai că le place să se plimbe şi pe podea? La fel de bine, le place să fie stropiţi sau să se îmbăieze şi pot învăţa diverse sunete şi cuvinte.

Jako sau Marele Gri African

Poate că au dimensiuni mai mari, dar sunt şi foarte inteligenţi şi afectuoşi, ceea ce îi face foarte căutaţi. Este singura specie care poate memora peste 2.000 de cuvinte şi poate învăţa uşor să recunoască anumite obiecte şi culori. Un atu important este şi speranţa de viaţă foarte mare, între 50 şi 70 de ani.

De ce să ţii cont atunci când cumperi o pasăre:

- asigură-te că îţi doreşti cu adevărat să convieţuieşti cu o pasăre, întrucât majoritatea speciilor trăiesc peste 10 ani, iar schimbarea stăpânului poate afecta psihicul înaripatei;

- majoritatea zburătoarelor trăiesc mai bine atunci când au companie o vieţuitoare asemenea lor, aşa că este bine să achiziţionezi o pereche;

- foarte puţine specii reuşesc să vorbească, şi asta doar cu mult antrenament;

- personalitatea păsării: solitară, sociabilă, are nevoie sau nu de pereche.

@shutterstock  



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg