Proiectul,realizat de IHS Medical School în parteneriat cu City University London,s-a dorit o primă iniţiativă menită să dezvolte calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor din România,prin intermediul programelor de educaţie medicală continuă.

De-a lungul celor trei ani de desfăşurarea proiectului au fost organizate în 17 oraşe 77 sesiuni de formare în domenii relevante pentru activitatea din centrele de dializă şi nefrologie.

Programul a contribuit la perfecţionarea cunoştinţelor a 600 de cadre medicale din 47 de centre private de dializă şi din 46 de secţii de spital din toată ţara. Aceasta înseamnă că un sfert din personalul medical din centrele de dializă din România sunt mai instruiţi în meseria lor.

Cursurile au fost susţinute de specialişti cunoscuţi în domeniul medical,profesori universitari şi medici,atât din ţară,cât şi din străinătate.

Pe lângă actualizarea şi îmbunătăţirea cunoştinţelor de specialitate,participanţii au fost încurajaţi în cadrul acestor cursuri să redescopere valori precum empatia,respectul faţă de pacienţi şi satisfacţia vieţii profesionale.

„La cursurile de dializă am învăţat să mă raportez la ceilalţi,să-i ascult şi cred că în meseria mea cel mai important lucru este comunicarea cu pacienţii şi familiile lor”,spune Liviu Suciu,asistent medical la un centru privat de dializă din Cluj-Napoca,participant la cursurile organizate în cadrul proiectului.

Un alt participant,Ioana Bathori,asistent medical la un centru privat de dializă din Târgu-Mureş,a ţinut să spună:„Realizarea cea mai importantă a fost că ne-am raportat altfel la pacienţii noştri. Mi-am dat seama că trebuie să fim atenţi în primul rând la ei ca oameni şi să le acordăm îngrijirile necesare nu prin automatisme,ci printr-o înaltă ţinută profesională”.

Dr. Dimitrie Capşa,coordonatorul medical al proiectului,consideră că „IHS Medical School a realizat în totalitate şi cu succes programul,contribuind astfel la îmbunătăţirea îngrijirilor şi calităţii vieţii pacienţilor cu boli de rinichi”.

„După trei ani în care am derulat acest proiect complex,suntem mândri să anunţăm îndeplinirea tuturor obiectivelor pe care ni le-am propus. Le mulţumim tuturor participanţilor şi formatorilor pentru implicare şi contribuţia la reuşita proiectului”,a concluzionat Rodica Pâslaru,coordonatorul programelor de formare din proiect.