600 de cadre medicale mai atente cu pacienţii

1 68682 original jpg jpeg

Recent, s-a încheiat un prim program de formare a medicilor şi asistenţilor medicali din centrele de dializă de la noi. Dacă de acum sunt 600 de specialişti mai bine pregătiţi este meritul proiectului „Şcoala Medicală Europeană” cofinanţat de Fondul Social European.

Proiectul,realizat de IHS Medical School în parteneriat cu City University London,s-a dorit o primă iniţiativă menită să dezvolte calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor din România,prin intermediul programelor de educaţie medicală continuă.

De-a lungul celor trei ani de desfăşurarea proiectului au fost organizate în 17 oraşe 77 sesiuni de formare în domenii relevante pentru activitatea din centrele de dializă şi nefrologie.

Programul a contribuit la perfecţionarea cunoştinţelor a 600 de cadre medicale din 47 de centre private de dializă şi din 46 de secţii de spital din toată ţara. Aceasta înseamnă că un sfert din personalul medical din centrele de dializă din România sunt mai instruiţi în meseria lor.

Cursurile au fost susţinute de specialişti cunoscuţi în domeniul medical,profesori universitari şi medici,atât din ţară,cât şi din străinătate.

Pe lângă actualizarea şi îmbunătăţirea cunoştinţelor de specialitate,participanţii au fost încurajaţi în cadrul acestor cursuri să redescopere valori precum empatia,respectul faţă de pacienţi şi satisfacţia vieţii profesionale.

„La cursurile de dializă am învăţat să mă raportez la ceilalţi,să-i ascult şi cred că în meseria mea cel mai important lucru este comunicarea cu pacienţii şi familiile lor”,spune Liviu Suciu,asistent medical la un centru privat de dializă din Cluj-Napoca,participant la cursurile organizate în cadrul proiectului.

Un alt participant,Ioana Bathori,asistent medical la un centru privat de dializă din Târgu-Mureş,a ţinut să spună:„Realizarea cea mai importantă a fost că ne-am raportat altfel la pacienţii noştri. Mi-am dat seama că trebuie să fim atenţi în primul rând la ei ca oameni şi să le acordăm îngrijirile necesare nu prin automatisme,ci printr-o înaltă ţinută profesională”.

Dr. Dimitrie Capşa,coordonatorul medical al proiectului,consideră că „IHS Medical School a realizat în totalitate şi cu succes programul,contribuind astfel la îmbunătăţirea îngrijirilor şi calităţii vieţii pacienţilor cu boli de rinichi”.

„După trei ani în care am derulat acest proiect complex,suntem mândri să anunţăm îndeplinirea tuturor obiectivelor pe care ni le-am propus. Le mulţumim tuturor participanţilor şi formatorilor pentru implicare şi contribuţia la reuşita proiectului”,a concluzionat Rodica Pâslaru,coordonatorul programelor de formare din proiect.



Recente

Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
Floricelele de porumb, benefice pentru sanatate  Sursa foto Pixabay food 3060464 1280 jpg
Ciorba de urzici cu pui  Sursa foto shutterstock 388196338 jpg
De ce sa nu bei suc de portocale dimineata  Sursa foto Pixabay fresh orange juice 1614822 1280 jpg
Tort cu biscuiti si caramel, Sursa foto shutterstock 1889440468 jpg
Imunitate jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 1132012664 jpg
clickpentrufemei ro (7) jpg
Paste din dovlecei cu chiftelute  Sursa foto shutterstock 1459898876 jpg
Atentie la capuse Cand sa apelezi la medic  Sursa foto Pixabay  ixodes ricinus 5260258 1280 jpg
Imagine clickpentrufemei jpg
Oatzempic jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
o femeie eleganta jpg