Având în vedere sutele de cosmonauţi care s-au lansat în spaţiu în ultimele şapte decenii, e de la sine înţeles că nu toţi s-au întors vii pe Terra. De fapt, unii nici măcar nu s-au mai întors pe planeta albastră. Discover ne relatează că în jur de 30 de oameni şi-au pierdut viaţa în timp ce explorau spaţiul. Ce s-a întâmplat cu ei?

Cei mai mulţi dintre cele 30 de victime au murit în atmosfera Pământului, în timp ce alţii s-au prăpădit încă de la lansarea rachetei sau în timpul testelor de pregătire pentru misiunea vieţii lor. Doar trei persoane se ştie cu exactitate că au murit în spaţiu. Cine sunt aceştia şi ce s-a întâmplat cu ei?

Cosmonauţii Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov şi Viktor Patsayev şi-au pierdut viaţa când se întoarceau acasă dintr-o misiune de câteva săptămâni în spaţiu, în 1971.

În iunie 1971, Dobrovolski, Volkov şi Patsayev şi-au încheiat misiunea şi se aflau la bordul rachetei care-i aducea înapoi acasă. Pentru toţi cei care se aflau pe Terra şi urmăreau cu interes întoarcerea acestora, totul se desfăşura conform planului. Din păcate, când racheta lor a aterizat, cei din echipa terestră i-au descoperit pe cei trei astronauţi morţi. Se sufocaseră. Iar trupul neînsufleţit al lui Dobrovolski era încă încălzit...

O anchetă ulterioară a stabilit că un defect apărut pe parcurs a permis oxigenului să fie scos din rachetă, lucru care i-a omorât pe cosmonauţi.