Refluxul silenţios

Refluxul acid,care dă acele arsuri neplăcute în capul pieptului,este diferit de aşa-numitul „reflux silenţios”. Are aceleaşi cauze,dar simptomele diferă:în loc de indigestii,suferinzii au dureri în gât,tuse cronică şi dificultăţi la înghiţire. Şi toate acestea au loc din cauza alimentelor mâncate la cină sau chiar mai târziu,noaptea.

Alimente de evitat seara:

Iată ce alimente să eviţi înainte de a te culca:

1.     Alcoolul – relaxează valvele care leagă stomacul de esofag. În felul acesta,mâncarea înghiţită nu stă „la locul ei”,ci urcă împreună cu sucul gastric în esofag.

2.     Băuturile carbogazoase – sunt extrem de acide,iar aciditatea lor sporită erodează valvele mai sus-pomenite. În plus,dioxidul de carbon din aceste băuturi produce balonări şi presiune sporită la nivelul stomacului.

3.     Ciocolata:e bogată în grăsimi,şi conţine stimulanţi de tipul cofeină şi teobromină. Extrem de nepotrivite înainte de somn!

4.     Brânza:e bogată în grăsimi. Anumite tipuri de brânzeturi,maturate şi cu coajă tare,de top Parmezan,produc mai puţin reflux ca varietăţile moi de tip feta sau mozzarella.

5.     Cafeaua:inutil de precizat că o ceaşcă din această băutură nu e recomandată noaptea,pentru că afectează calitaeta somnului. În plus,cafeaua e acidă şi are capacitatea de a spori aciditatea stomacală. Dacă nu te poţi abţine,bea cafea decofeinizată,care e şi mai puţin acidă.

6.     Lămâia:o limonadă proaspătă sau un suc de mere verzi sunt o lagere proastă înainte de culcare.

7.     Fructe oleaginoase:deşi au efecte benefice asupra organismului,nucile sau alunele nu trebuie consumate când ştii că trebuie să faci nani. Sunt bogate în grăsimi,ceea ce favorizează aciditatea gastrică. Totuşi,fisticul şi migdalele nu au efecte chiar atât de puternice.

Ce opţiuni ai?

Prin urmare,ce opţiuni îţi mai rămân,dacă vrei să iei o gustărică în miez de noapte? Poţi oricând să savurezi o banană,un bol de cereale cu lapte degresat sau o infuzie de muşeţel,care calmează stomacul şi dă o senzaţie de saţietate.


Citeşte şi:

Motive pentru care nu ar trebui să mai consumi lapte fără grăsimi

Lapte de migdale – remediu pentru osteoporoză şi obezitate