Parabenii– figurează pe etichetă sub denumirea de metil-,etil-,butil-,sau propilparaben- sunt conservanţi sintetici şi agenţi antimicrobieni,care se găsesc pe scară largă în produsele de îngrijire care au conţinut mare de apă:şamponuri,balsamuri,loţiuni,demachiante şamd. De asemenea,mai intră în compoziţia dodoranţilor solizi.

Studiile arată că,ajunşi în organism,parabenii „mimează” acţiunea estrogenului,perturbând activitatea hormonală. Urme de parabeni au fost găsite în biopsiile tumorilor mamare.

Mulţi fabricanţi au renunţat la acest tip de ingrediente sintetice – sunt produsele etichetate „fără paraben”.

 

Ftalaţiisunt compuşi meniţi să stabilizeze parfumul şi culoarea cosmeticelor. De asemenea,împiedică oja de unghii să se cojească rapid. Pe multe etichete,compuşii aceşti a nu figurează,fiind ascunşi sub denumirea „parfum” (pentru că formulele de parfum utilizate de companii sunt protejate prin lege). Studiile arată legătura între prezenţa ftalaţilor şi disfuncţia glandei tiroide,apariţia posibilelor defecte la naştere,mai ales privind aparatul genital la bebeluşii de sex masculin.

Două tipuri de ftalaţi au fost deja interzişi în Uniunea Europeană,totuşi compuşii se mai găsesc în unele tipuri de lac de unghii. Prin urmare,dacă eşti însărcinată,foloseşte oja cu prudenţă.

 

Nanoparticulelesunt particule foarte mici de compuşi,şi sunt utilizate într-o multitudine de produse,de la echipament sportiv la filtre solare. Se găsesc inclusiv în produse antiîmbătrânire,ajutând la pătrunderea lor în pronfunzimea pielii.

Experţii spun că nanoparticulele ar putea avea un efect negativ  în prezenţa ftalaţilor şi parabenilor. Studii referitoare la nanoparticule sunt încă în curs.

 

Lauril Sulfat de Sodiu(pe etichete îl găseşti sub denumirea Sodium Lauryl/Laureth Sulfate – SLS),este un detergent sintetic şi agent de spumare care produce iritaţia ochilor şi pielii. Poate da naştere produsului secundar 1-4 dioxan,care este suspectat ca având efect cancerigen. Compusul secundar declanşează reacţii alergice la persoanele sensibile.

 

Parfumurile sinteticepot conţine circa 200 de compuşi naturali sau sintetici,pe care fabricanţii nu le dezvălui,formulele chimice fiind protejate prin lege. Pot conţine ftalaţii de care am pomenit mai sus:cu cât parfumul e mai intens,cu atât concentraţia de ftalaţi e mai mare.

Produsele fără parfum,care pot apăra ca o opţiune,nu înseamnă că nu au ftalaţi în compoziţie. Prin urmare,caută produse pe care scrie „fără parfumuri sintetice”.  

 

Dietanolamina (DEA)şi trietanolamina (TEA)sunt emulgatori şi agenţi de spumare care se găsesc în şampoane şi geluri de duş. Pot declanşa reacţii alergice şi – paradoxal – uscăciune a pielii şi a părului. Aparţin categoriei nitrozaminelor,pe care studiile le-au descoperit ca având potenţial cancerigen.

 

Diazolidinylşi Imidazolidinyl Urea,compuşi care sunt inscripţionaţi ca atare pe etichete,sunt conservanţi sintetici care pot cauza dermatice de contact. Se suspectează că pot elibera formaldehică. Intră în compoziţia produselor de protecţie solară,loţiuni,şampoane – în aceleaşi locuri unde se găsesc şi parabenii.

 

Citeşte şi:

5 obiecte cancerigene pe care să le elimini din casa ta

81 de chimicale mănâncă zilnic copilul tău