7 lucruri neştiute despre cupele menstruale

1 65954 original jpg jpeg

Probabil ai auzit deja o sumedenie de lucruri contradictorii despre cupele menstruale, de la recomandările de pe blogurile de sănătate, până la diversele dezbateri în care se cere eliminarea acestora de pe piaţă, pe motiv că nu ar fi deloc igienice.

Trebuie să ştii că cea mai recentă tendinţă în "igiena feminină" nu este,de fapt,nouă deloc. Cupele au început să fie folosite pe la mijlocul anilor 1900,iar femeile din SUA au redescoperit aceste mici dispozitive de silicon ca fiind alternativa eco-friendly rentabilă pentru tampoanele şi absorbantele folosite de sutele de milioane de femei,la nivel mondial.

Cupele menstruale sunt exact ceea ce par a fi:nişte cupe mici,care sunt inserate în vagin pentru a colecta sângele menstrual. Sigur,e un concept simplu,dar,cu toate astea,femeile sunt un pic confuze atunci când vine vorba de folosirea lor,ca să nu mai vorbim de faptul că subiectul pare chiar tabu.

Dacă şi tu eşti intrigată de aceste cupe,iată aici câţiva factori importanţi pe care să îi iei în considerare înainte de a decide dacă vrei să le foloseşti sau nu.

Sunt Eco-Friendly

După cum se pare,produsele de igienă de unică folosinţă pot polua planeta pe termen lung şi generează tone de gunoi,de aceea aceste cupe fac o mare diferenţă în amprenta ta ecologică. Cupele menstruale pot fi folosite cel puţin trei-patru ani,ceea ce înseamnă mai puţine deşeuri pe termen lung.

Sunt ieftine

Având în vedere cât de mult cheltuieşti pe  tampoane pe parcursul a 3-4 ani,o cupă menstruală,care costă între 70 şi 100 de lei,nu este deloc scumpă. Adică fix cam cât ai cheltui în 3-4 luni. Mai puţini bani irosiţi pe absorbante,mai mulţi bani pentru shoping! Nu e o afacere bună?  

Există mărimi pentru orice femeie

Cele mai multe branduri au două măsuri:unul pentru femei sub 30 de ani sau care nu au născut,cealaltă pentru femeile de peste 30 de ani sau care sunt deja mame.

Sunt relativ uşor de folosit

Sunt destul de simplu de inserat,dar trebuie exersată puţin scoaterea,pentru a te asigura că nu verşi conţinutul. În plus,după ce le introduci,nu ar trebui să simţi că ai ceva în vagin,aşa cum simţi tamponul. Dacă e incomod,ceva e greşit.

Nu sunt riscurile mai mari decât în cazul tampoanelor

Preocuparea cu toate produsele menstruale inserabile este sindromul de soc toxic. SST este rar,dar asigură-te că urmezi instrucţiunile de folosire şi curăţă-le cel puţin o dată la fiecare 12 ore (este puţin probabil ca o cupă să se umple până atunci).

Curăţarea este cheia

Deşi se igienizează doar o dată la 12 ore,cupele menstruale trebuie curăţate cu simţ de răspundere,cu detergent fără uleiuri sau parfum. După fiecare sesiune,cupa trebuie sterilizată prin fierbere.

Sunt complet igienice

Dacă sunt folosite în mod corect,cupele menstruale sunt la fel de igienice ca orice alt produs.