Mai citeşte şi:

Cele mai mari mamifere de pe Glob


1. Lucruri despre elefanţi - Gestaţia durează 2 ani

Dintre toate animalele,au perioada cea mai lungă de gestaţie:aproape 22 de luni,iar puiul are la naştere nu mai puţin de 91 de kilograme şi un metru înălţime. El ajunge să bea şi 10 litri de lapte în fiecare zi.

2. Tompa lor are 100.000 de muşchi

Trompa le este de folos elefanţilor în multe situaţii. Cu ajutorul ei respiră,beau apă,mănâncă,miros,mângâie,apucă şi cară dintr-un loc în altul diverse lucruri. De altfel,trompa lor are aproximativ 100.000 de muşchi. Tot ea face diferenţa între elefanţii africani şi cei asiatici. Primii au două extensii ca nişte degete la capătul trompei,care le permit să prindă uşor şi să simtă lucrurile din jur,în timp ce elefanţii din Asia au numai una.

3. Lucruri despre elefanţi - Se răcoresc mişcându-şi urechile

Elefanţii pot să-şi regleze temperatura corpului cu ajutorul urechilor. Când le este foarte cald,îşi flutură urechile,iar sângele circulă prin mai multe vene şi se răceşte cu până nouă grade Celsius. Se folosesc de urechi şi atunci când vor să-şi arate furia. Le aduc în faţă şi le întind.

4. Imită sunete cu fidelitate

Sunt singurele mamifere terestre,înafara primatelor,care au abilitatea de a imita sunete. Ei pot ciripi,bâzâi,fluiera şi chiar toarce.

5. Lucruri despre elefanţi - Devin roz când îmbătrânesc

Pe măsură ce îmbătrânesc,elefanţiilor li se depigmentează pielea,iar unele porţiuni de pe corpul lor devin roz,îndeosebi în zona trompei.

6. Se admiră în oglindă

Elefanţii asiatici sunt una dintre cele nouă specii de animale care se pot recunoaşte când se privesc în oglindă. Printre alte animale care pot face asta sunt cimpanzeii,coţofana,delfinii.

7. Lucruri despre elefanţi - Sunt protejaţi în Tailanda

Trăiesc până la 70 de ani,timp în care îşi schimbă colţii de fildeş de şase ori. Din nefericire,din cauza comerţului cu fildeş,populaţia elefanţilor scade anual cu 38.000 de exemplare în Africa. În schimb,în Asia,mai precis în Thailanda sunt animale protejate. Tailandezii au „Ziua elefanţilor” în fiecare an,la 13 martie,iar în cel de-al treilea weekend al lunii noiembrie organizează Festivalul elefanţilor în provincia Surin (la 500 de kilometri de Bangkok). Atunci au loc pe stadionul local o paradă şi o demonstraţie a abilităţilor a circa 300 de elefanţi câţi participă la festival.