1.     Mai multă vitamina B12. Necesară pentru a produce celule sanguine şi pentru a menţine buna funcţionare a sistemului nervos,vitamina B12 este ajunge în organism prin intermediul proteinelor animale din ouă sau carne. Pe măsură ce înaintezi în vârstă,organismul are dificultăţi tot mai mari în a „extrage” vitamina cu pricina din proteine. Din fericire,B12 poate fi absorbit cu uşurinţă din cerealele fortificate şi din suplimentele alimentare. Prin urmare,începând cu vârsta de 50 de ani,acestea vor fi sursele tale predilecte de B12.  

 

2.     Mai mult potasiu. Tensiunea arterială tinde să crească cu vârsta – pentru a reduce riscul acestei probleme,trebuie să consumi mai puţin sodiu şi mai mult potasiu. Ţine cont de faptul că multe medicamente hipertensive au şi efect diuretic,care duce la scăderea concentraţiilor sodiului şi potasiului. Prin urmare,furnizează organismului tău mai mult potasiu din fructe şi legume. Bananele sunt o alegere bună,la fel broccoli şi cartofii la cuptor.

 

3.    Mai puţine calorii. Cu vârsta,rata metabolismului scade,prin urmare aportul de calorii ar trebui să scadă şi el. În caz contrar,kilogramele în plus îşi fac apariţia,şi aduc risc sporit de diabet şi osteoporoză.
 

4.     Mai multe condimente.Înlocuieşte sarea din alimente cu condimente variate şi ierburi aromatice. În felul acesta,mâncarea nu-şi piede gustul,şi ţii departe de organism sodiul dătător de tensiune arterial. În plus,mâncărurile condimentate te fac să bei mai multă apă – iar buna hidratare este esenţială cu înaintarea în vârstă.

 

5.     Mai mult calciu.Menţine buna funcţionare a sistemului osos cu ajutorul suplimentelor de calciu – 2.500 mg/zi pentru adult,2.000 mg/zi dacă ai depăşit 50 de ani.

 

6.     Mai multă vitamina D. E necesară pentru aborbţia şi fixarea calciului. E o vitamină pe care organismul o sintetizează în anumite condiţii,prin urmare suplimentele sunt binevenit:600 UI (unităţi internaţionale) pe zi pentru adulţi,800 UI după vârsta de 70 de ani.
 

7.     Mai multă luteină. Fitonutrientul respective face parte din grupul carotenoidelor,şi se găseşte în stare naturală în varză,spanac,struguri,portocale,gălbenuş de ou, având efect benefic asupra sistemului ocular. Şi,se ştie,vederea slăbeşte pe măsura înaintării în vârstă.