7 semne că ai probleme de sănătate pe care le ignori. Dă-le importanţă până nu e prea târziu!

1 hair loss 4818761 1280 jpg jpeg

Corpul femeilor îndeosebi se schimbă întotdeauna, motiv pentru care uneori este foarte greu pentru să identifice problemele de sănătate în primele etape. De altfel, nici bărbaţii nu merg la medic pentru controale de rutină, iar unele afecţiuni evoluează în tăcere, fără a se manifesta într-un mod care să perturbe activitatea cotidiană. Există câteva semne de boală care ar trebui să dea de gândit.

Dacă acorzi o atenţie deosebită chiar şi celor mai mici modificări ale corpului, vei putea să-ţi menţii sănătatea şi să previi problemele care pot apărea în viitor. De pildă, dacă te confrunţi cu căderea excesivă a părului, trebuie să ştii că acesta este unul dintre simptomele vizibile ale reducerii nivelului de hormon testosteron care asigură sănătatea părului. Un semn sigur al unui dezechilibru este părul care creşte neuniform pe cap, ducând la formarea cheliei, sau pe corp, în general. În cele ce urmează găseşti mai mult efecte ale apariţiei unor dezechilibre în corp sau a unor afecţiuni care necesită o vizită la medicul de familie sau specialist!

Ai dureri în timp ce faci sport

Te confrunţi frecvent cu dureri în regiunea pelviană atunci când alergi, mergi sau chiar şi atunci când stai mult timp în picioare? Acesta poate fi un semn de boală. De obicei, este un simptom pe care îl dă o afecţiune numită endometrioză. Aceasta se manifestă prin creşterea endometrului, stratul interior al uterului, în afara locului în care ar trebui. În acest caz, celulele endometriale străine şi cicatricile se prind de organele interne, provocând durere şi incapacitatea de a face mişcare.

Îţi este prea cald sau prea frig

Dacă nu te simţi niciodată confortabil la temperatura camerei, probabil că ai un dezechilibru hormonal. Unul dintre motivele unui astfel de dezechilibru ar putea fi nivelul de estrogen, un hormon care reglează reproducerea feminină. În mod normal, în cazul femeilor, nivelurile sale se schimbă de-a lungul vieţii şi pe tot parcursul ciclului menstrual, dar uneori ar putea exista probleme cu secreţia acestui tip de hormon. Nivelurile de estrogen pot afecta temperatura corpului. De regulă, nivelul redus de estrogen provoacă bufeuri, iar dacă estrogenul ajunge la un nivel ridicat, te face să-ţi fie frig tot timpul în zona extremităţilor corpului, mâini şi picioare.

Abdomenul proeminent

Pentru unele femei, balonarea este o parte normală a menstruaţiei. Dacă nu eşti predispus la balonare şi observi că persistă mai bine de 2 săptămâni, acesta poate fi primul semn că există dezechilibre în corp.

În cazul endometriozei, abdomenul se poate umfla pur şi simplu dimineaţa, problema agravându-se de-a lungul zilei. Balonarea poate persista chiar săptămâni întregi sau poate dispărea după câteva ore. De asemenea, balonarea constantă ar putea fi un semn al unei boli numită sindrom de intestin iritabil sau al unui cancer ovarian. În orice caz, nu este indicat să întârzii un control medical în speranţa că problema va dispărea de la sine.

Dureri de spate şi de picioare

Pentru femei, aceste tipuri de dureri sunt destul de frecvente la menstruaţie deci ar putea fi considerate normală. Cu toate acestea, dacă, înainte, în timpul şi după menstruaţie, ai dureri la nivelul umerilor sau al spatelui, în partea inferioară, şi simţi o tensiune musculară în aceste zone, mergi la un control la un medic ginecolog, pentru că astfel de simptome dă şi boala numită endometrioză. Alte semne ale acesteia sunt amorţeala, senzaţia de furnicături şi durerile de picioare. Acest tip de durere se poate duce pe unul sau ambele picioare şi se poate agrava înainte de menstruaţie.

Nu te mai atrag mâncărurile pe care le preferai

Te simţi plină tot timpul şi ai dificultăţi în a termina chiar şi o masă obişnuită? Ţi-ai pierdut complet apetitul? Toate aceste modificări ale obiceiurilor alimentare obişnuite, dacă apar odată cu balonarea, durerile abdominale şi schimbările tranzitului intestinal pot indica un sindrom de intestin iritabil sau cancer ovarian care ar putea fi depistat din vreme.

Acneea apărută în zona bărbiei

Cu aproximativ 2 săptămâni înainte de menstruaţie, în corp creşte nivelul de estrogen şi de progesteron. Din cauza acestei modificări apărute la nivel hormonal, este posibil să se ivească şi acneea pe bărbie. Este o neplăcere care dispare după ceva timp. Cu toate acestea, dacă ai coşuri în mod constant pe maxilar sau bărbie, ar putea însemna că a apărut un dezechilibru hormonal. Consultă un medic endocrinolog.

Cheaguri de sânge la menstruaţie

Sângele menstrual este diferit. Poate fi mai deschis la culoare sau mai închis, mai abundent sau în cantitate mai mică. Nu este ceva neobişnuit nici să observi câteva cheaguri uneori. Cu toate acestea, dacă devine  foarte închis la culoare şi cheagurile sunt consistente, de dimensiuni mari, acestea ar putea indica un posibil fibrom uterin. Fibroamele sunt formaţiuni necanceroase care apar în interiorul uterului şi care pot provoca sângerări anormale şi chiar probleme ale vezicii urinare.