1. Caută-ţi ajutoare!

Dacă te auzi prea mult spunând „Chiar trebuie să fac eu totul în casa asta?” înseamnă că ai obosit şi este momentul să-i pui la treabă pe toţi ai casei. Atâta timp cât ţii tot greul treburilor casnice pe umerii tăi,fără să ceri ajutorul,nu te poţi aştepta ca soţul sau copiii să renunţe la plăcerile lor de dragul tău. S-au obişnuit prea mult ca mama să le facă pe toate.

2. Învaţă să delegi!

Îţi place să faci totul cu mâna ta,să fii sigură că va ieşi ca la carte,dar în felul acesta nu vei mai avea niciun pic de timp pentru tine. Având mai multă încredere în ceilalţi,vei ajunge să nu te mai plângi că nimeni nu-ţi dă nicio mână de ajutor. Pentru copii va fi o distracţie să facă puţină curăţenie în casă,ca să nu mai vorbim de faptul că asta le va dezvolta simţul responsabilităţii.

3. Nu-i un păcat să spui nu

Se întâmplă să apară tot soiul de treburi neplanificate. Copilul şi-a adus aminte că mai are o temă dificilă,soţul că nu i-ai călcat cămaşa preferată. Înainte de a trece la fapte,gândeşte-te dacă poţi duce la bun sfârşit acel lucru şi cât de mult te solicită. De multe ori poţi fi tentată să accepţi doar pentru a nu dezamăgi. N-ar fi mai bine să-i înveţi să se descurce singuri?

4. Organizează-te mai bine!

Planificându-ţi mai bine activităţile zilnice şi respectând programul stabilit,vei observa că economiseşti timp. Nu e destul să gândeşti dinainte ce vei face dacă uiţi imediat ce ţi-ai propus. O soluţie ar fi să-ţi pui alarma telefonului să sune pentru fiecare activitate importantă. Pentru gătit sau alte activităţi casnice,foloseşte şi serile din timpul săptămânii!

5. Cumpărături la ore relaxante

Cea mai bună perioadă pentru a merge la cumpărături nu este aceea când toată lumea aleargă la piaţă sau în supermarketuri. Ar fi bine ca orele de vârf să te prindă acasă,deci,dacă ai mai mult timp dimineaţa sau seara în timpul săptămânii,profită de liniştea unor magazine aproape goale.

6. Invenţii de ajutor

Nu ezita să cumperi produse şi aparate care te pot ajuta să faci mai repede şi mai uşor gospodăria. E drept că sunt mai scumpe,dar timpul tău e mult mai preţios. O soluţie bună de curăţat îţi face aragazul lună în câteva minute,iar un ceas de bucătărie va opri cuptorul mai înainte ca mâncarea să se ardă. Între timp,vei putea termina şi alte treburi.

7.  Adio,perfecţionism!

Eşti o perfecţionistă în tot ce faci şi asta îţi mănâncă tot timpul. Dar,dacă nu urmăreşti să devii gospodina anului,atunci este cazul să te cruţi. Nu e un capăt de lume dacă uneori patul nu e făcut ca la carte,pantalonii nu sunt călcaţi la dungă şi vasele nu sunt spălate imediat după masă. Totul e ca acestea să nu devină obişnuinţă.