7 trucuri care te ajută să SLĂBEŞTI şi să te MENŢII

1 shutterstock 1602418915 jpg jpeg

Pierderea în greutate este un proces complex, de durată, mai ales dacă vrei să scapi de kilogramele în plus într-un mod sănătos. Deşi pare mai dificil să slăbeşti, menţinerea siluetei este, de fapt, partea cea mai grea.

Nutriţionistul Vlad Roşca oferă câteva ponturi pentru ca această etapă să se desfăşoare firesc şi să aducă beneficii. Următoarele sfaturi te vor ajuta să te menţii după ce ai slăbit, îţi detoxifiază ficatul, îţi accelerează metabolismul şi favorizează eliminarea toxinelor.

1. Bea apă cu lămâie dimineaţa

Cine nu cunoaşte acest obicei sănătos? Efectul benefic, însă, nu constă în faptul că acest lichid ajută la arderea grăsimilor. Apa cu lămâie este bogată în vitamina C şi energizează corpul, curăţă ficatul şi pune în funcţiune toate organele. De asemenea, zeama de lămâie odată ajunsă în organism are rolul de a facilita digestia cărnii şi alcalinizează mediul.

2. Consumă zilnic praf de scorţişoară

Scorţişoara, pe lângă faptul că este un condiment aromat cu un gust plăcut are menirea de a scădea nivelul zahărului din sânge (glicemia). Este benefic în special pentru cei care suferă de diabet, pentru că normalizează nivelul glicemiei. Poţi să presari dimineaţa, în cafea, praf de scorţişoară; astfel, cafeaua va avea o aromă specială şi, în acelaşi timp, nu trebuie să îţi faci griji pentru glicemie. Un nivel constant şi normal de zahăr în sânge ajută la pierderea kilogramelor în plus. Este bine să ştii că hiperglicemia atrage pofta de alimente bogate în zahăr, ceea ce duce la creşterea ponderală.

3. Mănâncă întâi proteinele, apoi carbohidraţii

La o masă normală, formată din proteine (carne slabă) şi carbohidraţi (legume, orez etc.), un mic truc este să începi să consumi carnea, primele patru-cinci înghiţituri. Dovezile ştiinţifice au demonstrat că proteina este responsabilă pentru instalarea saţietăţii, astfel că dacă începi cu proteinele, te saturi mai repede şi mănânci mai puţin. Cele mai bune surse proteice sunt: carnea slabă (peşte, pui, curcan) şi albuşul de ou. Pentru vegetarieni, principala sursă de proteine vegetale este fasolea roşie.

4. Dimineaţa, fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz reprezintă o sursă de carbohidraţi complecşi cu absorbţie lentă (oferă energie pe o durată lungă de timp), fără a creşte brusc glicemia. Beneficiul principal pentru sănătate şi în slăbit este faptul că acest aliment previne apariţia cancerului de colon, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi luptă împotriva constipaţiei.

5. Mănâncă grăsimi, ca să arzi grăsimi

Trebuie specificat că este vorba despre grăsimi sănătoase, principalele surse fiind: seminţele (nuci, migdale, alune de pământ, caju, nuci pecan, nuci braziliene), uleiurile presate la rece consumate în stare crudă (dovleac, în, măsline, cocos), măslinele şi avocadoul. Consumul unui aliment dintre acestea în cantităţi moderate, în fiecare zi, creşte colesterolul bun şi îl scade pe cel rău, favorizând topirea grăsimii corporale. Sfat: consumă unul-doi pumni de seminţe pe zi, jumătate de avocado sau două linguri de ulei presat la rece (oricare din variantele date).

Bine de ştiut!

Este mai benefic să iei patru mese pe zi, cu pauză de până la patru ore între mese, şi să renunţi la gustări.

6. Mănâncă la interval de 3,5-4 ore

Acest interval de timp între mese este benefic pentru repausul digestiv necesar. Obiceiul contribuie şi la menţinerea unui metabolism activ. Pauza de până la patru ore între mesele principale este utilă pentru că alimentele au timp de digestie diferit, unele digerându-se mai rapid şi altele mai lent. Odată ce alimentele traversează stomacul şi pătrund în intestinul subţire, începe procesul de absorbţie a substanţelor nutritive. La scurt timp după acest lucru, stomacul este pregătit să primească şi să prelucreze alimente proaspete.

7. Elimină carbohidraţii în a doua parte a zilei

Carbohidraţii au rolul de a furniza energie corpului, pentru a realiza activităţile necesare de zi cu zi. Seara, corpul se pregăteşte pentru odihna nocturnă, iar carbohidraţii nu mai au un rol în acest context. Prin urmare, carbohidraţii pe care nu îi consumăm de-a lungul zilei se vor stoca sub formă de ţesut adipos favorizând îngrăşarea.

@shutterstock