Citeşte şi:

Cum să scapi de petele de pe dinţi

Află câţi microbi adună periuţa de dinţi!

1.     Foloseşte aţa dentară înainte de a te peria. În felul acesta,elimini resturile acumulate în spaţiile interdentare,ceea ce face ca perierea ulterioară să fie mai eficientă.

 

2.     Ia-o mai uşor cu scobitorile. În lipsa aţei dentare,şi scobitorile te pot ajuta să scapi de resturile „înţepenite” între dinţi – cu condiţia să nu abuzezi de ele. Scobitoarea folosită „în forţă” îţi poate afecta gingiile.

 

3.     Înlocuieşte-ţi mai des periuţa. Periuţa de dinţi se poate toci,aplatiza,ca orice alt instrument de curăţare. În plus,periuţele vechi acumulează o colecţie întreagă de bacterii. Se recomandă schimbarea periuţei la fiecare 4 -6 luni.

 

4.     Brânza „albeşte” dinţii. Caseina,proteinele şi calciul din brânză au efect benefic asupra emailului dentar,reducând demineralizarea. Dacă incluzi în dietă brânză,precum şi alimente bogate în vitamina D (care ajută la mai buna absorbţie a calciului),vei dobândi,în timp,o dantură mai albă şi mai strălucitoare.

5.     Petele dispar cu bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu alimentar poate îndepărta petele produse pe dinţi de cafea,vin roşu,tutun  etc. E simplu,de două ori pe lună adaugă un pic de praf de bicarbonat pe periuţa de dinţi şi periază-ţi dinţii,apoi clăteşte. Foloseşte pastă de dinţi cu bicarbonat de sodiu,sau mestecă din timp în timp bucăţi de măr,pară,morcovi sau ţelină,care stimulează secreţia de salivă,menţinând astfel albeaţa dinţilor.

 

6.     Controlează-ţi refluxul gastro-esofagian. Refluxul acid atacă emailul dinţilor,făcându-i mai sensibili la atacul bacteriilor. Fă tratamente antiacide,şi consumă mai puţin alcool,cafea,ciocolată,băuturi acidulate,ceai,ceapă şi usturoi,prăjeli şamd.

 

7.     Nu fă exces de medicamente. Pentru că medicamentele usucă gura – iar cavitatea bucală are nevoie de salivă pentru a fi sănătoasă. Dacă nu poţi renunţa la medicamente,bea multe lichide,sau mestecă gumă după fiecare masă.