Nu de puţine ori s-a spus despre organismul omului că este computerul, maşinăria perfectă. În fiecare secundă produce 25 de milioane de celule noi, iar la fiecare şapte ani corpul nostru este complet regenerat. Iar la cererea creierului, organismul prepară orice „medicament”  necesar pentru a se vindeca. De sub pielea noastră răzbat mistere din ce în ce mai fascinante.

1. Osul de sine stătător

Un os cu totul special pe care îl au oamenii este hioidul. Acesta este singurul care nu formează o articulaţie cu un alt os. În schimb, este conectat la muşchi şi la ligamente. Aflat între bărbie şi glanda tiroidă, este un os în formă de potcoavă. De altfel, numele lui vine din cuvântul grecesc „hyoeides”  care înseamnă „în forma literei upsilon”, adică „u”.

Rolul hioidului este de a păstra toţi muşchii din partea inferioară a gurii la locul lor, dar oferă suport şi muşchilor podelei gurii de sus. În plus, ajută la mişcarea limbii şi la înghiţire. Altfel spus, fără el nu am putea înghiţi sau vorbi.

2. Ce se ascunde în buric

Oameni păroşi care au şi un buric ascuns, adică „băgat” înăuntru, dezvoltă aşa-zisul ombilic scămos: fibrele hainelor se freacă de piele, iar părus din zona abdominală le colectează şi le depozitează în buric. Iar micile caverne formate la tăierea cordonului ombilical ascund mult mai multe.

În 2011, un grup de cercetărori au fondat Proiectul Biodiversităţii Buricului, studiind tot felul de aspecte legate de ombilic. Una dintre descoperirile lor a fost că în buric trăiesc peste 2.300 de specii de bacterii. Iar dintre acestea, doua opt au fost identificate ca bacterii comune, regăsite în peste 70% din buricuri.

3. Omul este unicul mamifer cu bărbie

Oamenii sunt singurele creaturi care au bărbii. Leii, girafele, pisicile, măgarii, orangutanii sau gorilele nu au aşa ceva. În cazul lor, „bărbia” este, pur şi simplu, locul unde se sfârşeşte capul. În realitate, însă, realitate, bărbia este o trăsătură osoasă specifică omului, care se extinde în continuarea maxilarului inferior.

Oamenii de ştiinţă încă dezbat motivul pentru care fiinţele umane au dezvoltat bărbii. Unii cred că acestea ajută la vorbit sau la mâncat, pe când alţii cred că a bărbia a fost un accident, un efect secundar al evoluţiei organismului nostru.

4. Unghiile de la picioare versus unghiile de la mâini

Deşi lucrurile nu sunt bătute în cuie, în general, unghiile de la mâini cresc mai repede decât cele de la picioare. Mai exact, cele de la mâini cresc aproximativ o zecime de milimetru în fiecare zi, în timp ce unghiile de la picioare cresc la aproximativ jumătate din acest ritm. De altfel, există o corelaţie între viteza de creştere a unghiilor şi lungimea celui mai apropiat os. Aceasta înseamnă că unghiile de la degetele tale cele mai lungi au o creştere mai rapidă decât cele de la degetele mai scurte. De asemenea, unghiile de la mâna cu care scrii cresc mai repede decât cele de la cealaltă mână - dar nimeni nu ştie de ce.

5. Extremităţile au nevoie de mai multe oase

În fiecare dintre cele două palme ale tale cresc 26 de oase, iar în fiecare talpă a piciorului sunt 27 de oase. Iar cum întregul tău organism conţine 206 oase, asta înseamnă că mai mult de jumătate din oasele corpului uman se află în palme şi în tălpi. Asta, însă, este valabil doar pentru adulţi. La naştere, extremităţile picioarelor tale conţin preponderent cartilaj, iar oasele se formează în timp. Acestea nu se întăresc pe deplin până la vârsta de aproximativ 20 de ani.

6. Oamenii cu trei rinichi

Nu este un mit: unii oameni se nasc, într-adevăr, cu trei rinichi. Când sunt încă în pântecele mamei, unii bebeluşi se dezvoltă cu un rinichi despicat, aşa că se nasc, de fapt, cu trei rinichi. Acest lucru îi fac să fie primii candidaţi la donaţie, dar problema este că oamenii nu ştiu, de cele mai multe ori, când au trei rinichi.

7. Pielea este cel mai mare organ

Pielea este considerată un organ şi este cel mai mare al corpului. Un adult poate avea până la şapte metri pătraţi de piele pe întregul corp. Practic, înseamnă că pielea ta s-ar putea întinde pe două paturi duble. Şi este şi grea - 15% din greutatea ta corporală este atribuită pielii. Mai mult, pielea poate avea şi urechi! Adică, există zone ale pielii prin care sunetul poate fi condus către urechea internă, evitând canalul extern al urechii. O astfel de zonă se găseşte în spatele urechii, pe osul temporal.

8. Corpul uman este vărgat

Corpul uman este vărgat, acoperit cu dungi numite Liniile Blaschko, care sunt, de obicei, invizibile. Sunt relicve celulare ale dezvoltării noastre de la o singură celulă la un organism complet format. Ele pot fi, totuşi, văzute sub lumina ultravioletă şi sunt ca dungile unui tigru.

Mai mult, întregul tău corp are o aură strălucitoare, dar nici aceasta nu poate fi văzută cu ochiul liber. Fenomenul este datorat reacţiilor metabolice, căci în acest proces sunt emişi fotoni care sunt luminiscenţi.

În 2009, a fost publicat un studiu în care un aparat foto a capturat bioluminescenţa a cinci bărbaţi. Acesta a arătat că parte superioară a corpului nostru luminează cel mai puternic, iar aura este ciclică. Astfel, când urmăm un program normal de somn, bioluminiscenţa noastră este maximă în jurul orei patru după-amiaza.