8 lucruri pe care trebuie să le ştii despre boala Adisson

1 73200 original jpg jpeg

Dacă suferiţi de boala Addison, glandele suprarenale nu reuşesc să producă niveluri optime de cortizol, care joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale, a funcţiei cardiace, în digestie, şi nu numai.

Prin urmare,dacă glandele suprarenale nu funcţionează normal,pot să apară o mulţime de alte probleme de sănătate.  Iată ce trebuie să ştii despre această afecţiune,începând cu cel mai nebun simptom al său.

1. Dinţii pot să pară mai albi

Pe lângă oboseală,pierderea uşoară în greutate şi dureri abdominale,la pacienţii cu Addison pot să iasă în evidenţă şi dinţii albi. De fapt,simptomul nu este dat de dinţii albi,ci de pielea mai bronzată (fără a fi expusă la soare),care atrage atenţia în primul rând asupra dinţilor. Se pare că Addison este singura boală care provoacă închiderea la culoare a pielii.

2. Alte simptome după care o recunoşti

Dureri de osase,o lipsă de energie,memorie slabă,tensiune arterială.  Desigur,aceste simptome pot indica şi alte probleme de sănătate,de la boli tiroidiene la cancer. Este foarte uşor de confundat cu alte tulburări,mulţi oameni primind diagnosticul corect după ce bat la zeci de uşi ale medicilor. Pentru femeile tinere,care dezvoltă boala Addison,pierderea părului corpului este un semn de avertizare.

Citeşte şi:7 uleiuri testate pentru tratarea acneei

3. Este o boală rară

De asemenea,medicii nu se gândesc din start la boala Addison,deoarece este foarte puţin frecventă. Este logic ca mulţi doctori să se gândească la alte afecţiuni atunci când se examinează un pacient cu aceste simptome.

4. Este adesea confundat cu insuficienţă suprarenală

Boala Addison se referă la o tulburare autoimună,în care corpul atacă şi distruge glandele suprarenale.

5. Evoluţia este una neaşteptată

În timp ce unii pacienţi îşi pierd producţia de hormoni în glandele suprarenale,în ani de zile,pentru alţii boala poate evolua rapid,fiind o chestiune de câteva zile până când organele încep să cedeze.

6. Oricine este predispus

Addison nu este pretenţios. Poate lovi la orice vârstă,indiferent de sex sau de etnie.

7. Testele sunt foarte precise

În cazul în care medicul suspectează boala Addison,se poate efectua un testde sânge pentru a verifica nivelul de cortizol şi un alt hormon numit ACTH. De obicei,rezultatele screening-ului sunt foarte clare. Dacă nu sunt,unele teste de follow-up pot determina cu certitudine afecţiunea.

Citeşte şi:Puterea magică a aromaterapiei:Cum te ajută fiecare ulei?

8. Există tratamente eficiente

Acestea implică luarea de suplimente cu hormoni pe cale orală. În cazuri extreme,în care organismul pacientului nu absoarbe în mod corespunzător aceste suplimente,preparatele injectabile pot fi necesare. Dar,pacienţii trăiesc o viaţă normală. Este o boală tratabilă,iar tratamentele sunt eficiente.