Tristeţea nu dispare

Tristeţea se regăseşte printre semnele care pot indica prezenţa unei depresii. În general,de-a lungul vieţii,fiecare om experimentează toate simptomele,cu menţiunea că acestea sunt temporare şi dispar. Dacă persistă în fiecare zi,timp de mai mult de două săptămâni,cel mai indicat este să consulţi un medic psiholog.

Mănânci mai mult sau mai puţin ca de obicei

Dacă mintea ta este preocupată cu gânduri negative este foarte posibil să uiţi să mănânci sau să îţi pierzi apetitul. Pe de altă parte,pentru unele persoane poate avea efectul opus şi să ai o poftă de mâncare greu de controlat. Tristeţea,pesimismul în ceea ce priveşte viitorul,stima de sine scăzută te pot face să vrei să atenuezi aceste sentimente prin mâncare.

Dormi prea mult sau prea puţin

Multe persoane care se confrunta cu depresia dorm mai mult şi există o explicaţie logică pentru acest fapt. Lipsa de energie te face să te simţi obosită tot timpul şi în plus este o formă de a scăpa de tristeţepentru câteva ore. Somnul devine un refugiu. Există şi persoane care suferă de depresie şi au insomnii,din cauza gândurilor obsesive. Partea proastă e că lipsa somnului sau somnul în exces agravează situaţia.

Citeşte şi:Cum te fereşti din calea depresiei

Te irită orice cu uşurinţă

E un semn de care puţini oameni ţin cont,însă atunci când te confrunţi cu depresia,poţi deveni foarte uşor irascibil. Lucrurile mici care în mod normal nu te-ar deranja în mod normal,te scot din minţi. Acest lucru poate avea legătură cu faptul că depresia poate da peste cap echilibrul hormonal.

Nu te poţi concentra

Nu te gândi la termenele limită,nu despre asta e vorba. Ai uitat să îţi iei copiii de la şcoală sau să ajungi la o întâlnire? Simţi că îţi este foarte greu să iei decizii? Gânduri negative au impact asupra job-ului,a memoriei şi te pot seca de energie,încât creierul devine în permanenţă obosit.

Nu te placi

Dacă constant ai o părere negativă despre tine,în care nu te simţi bună de nimic,ceva se întâmplă. Gândurile repetitive cum că nu eşti bună de nimic sau că nu contezi devin periculoase pentru că îţi pot afecta grav stima de sine. Când gândeşi în aceste fel,începi să te simţi vinovată de comportamentul celor din jur şi vei crede că are legătură directă cu tine.

Nu te mai bucură viaţa

Dacă te gândeşti persistent cum s-ar simţi prietenii şi familia ta dacă nu ai mai fi şi ai în general gânduri sumbre,acesta este un indicator puternic că este momentul să ceri ajutor unui specialist/. Chiar dacă tu nu consideri că ai avea depresie,faptul că viaţa nu mai reprezintă pentru tine o provocare şi gândul dispariţiei îţi apare des în minte ca o posibilitate,nu mai aştepta şi contactează imediat un psiholog. Viaţa este un dar preţios şi ai dreptul să te bucuri de ea.

Ai atacuri de panică des

Sentimentele compleşitoare de frică duc cu gândul de obicei la anxietate şi totodată pot fi un indicator al depresiei. Anxietatea este un sentiment mult mai puternic decât sentimentul pe care îl ai când îţi e teamă de ceva nou. E un sentiment constant de panică obsesivă,inima îţi bate mai repede,ai transpiraţie excesivă şi te confrunţi şi cu probleme de somn.

Citeşte şi:Alimente contra depresiei