Bolile autoimune sunt mai des întâlnite la femei decât la bărbaţi. Chiar şi punerea unui diagnostic ridică mari probleme, pentru că sunt cel puţin 80 de boli care au aceleaşi simptome. De obicei, medicul nu pune diagnosticul de boală autoimună de la prima examinare. Simptomele trebuie prezentate foarte bine, pentru ca acesta să aibă o idee cât mai clară.
Iată care sunt câteva simptome comune mai multor boli imune:

Probleme digestive

Unul dintre cel mai des întâlnite simptome sunt problemele digestive. Constipaţia sau diareea sunt mişcări anormale ale intestinului gros, care caracterizează şi boala Crohn, şi bopala celiacă (intoleranţă la glyuten) şi hipotiroidisimul. Dacă acest simptom se întinde pe mai multe zile, e bine de consultat un medic cât mai repede.

Inflamaţia

Deşi nu e vizibilă cu ochiul liber, inflamaţia are, totuşi, nişte simptome vizibile în exterior, cum ar fi o guşă umflată. Gâtul se umflă din cauza unei tiroide prea mari – semn de boală autoimună. Alte boli autoimune se traduc prin contractarea foarte uşoară a infecţiilor şi oboseală cronică. Hepatita autoimună, celiachia, boala Hashimoto, anemia hemolitică şi Sindromul Colonului Iritabil se manifestă aşa.

Umflarea glandelor

E semn de artrită reumatoidă, lupus şi sarcoidoză. Toate cele trei boli au aceste simptome. 

Mâncărimi

Mâncărimile şi erupţiile cutanate pot nu doar să fie semnul că ai o alergie, ci şi al unei boli autoimune. Aceste simptome sunt întâlnite la diabetul de tip 1, psoriazis, boala Hashimoto. Dacă ai furnicături la picioare se poate să ai un sindrom care trebuie luat foarte în serios, Guillan-Barre. Alte simptome ale acestui sindrom – dificultăţi la respiraţie, hipertensiune accentuată, chiar paralizie. Pierderea rapidă de greutate e un simptom foarte serios.
Îngălbenirea cristalinului trebuie să te trimită cu gândul la o hepatită autoimună.

Sursa foto: pfccpartners.com