Patru jurnalişti şi scriitori,Irina Păcurariu,Vlad Petreanu,Radu Paraschivescu şi Cătălin Ştefănescu,au fost curioşi să vadă ce se întâmplă dincolo de uşile bibliotecilor publice din toată ţara,aşa că au pornit într-o călătorie şi au descoperit lucruri la care nici ei,nici voi nu v-aţi aştepta. Noi îţi arătăm 9 dintre ele.

Aşadar,te-ai fi gândit vreodată că într-o bibliotecă poţi să:

1. … să te iniţiezi în tainele grădinăritului?

La Turburea,judeţul Gorj,într-un loc despre care jurnalistul Vlad Petreanu afirma că „se modelează viitorul”,Marin Marica a aflat tainele grădinăritului şi ale micorizării diverselor tipuri de ciuperci accesând diverse pagini de pe internet,din interiorul bibliotecii. Astfel,acesta a reuşit să înfăptuiască adevărate „miracole biologice” şi să planteze în curtea bibliotecii diverse soiuri de arbori şi plante exotice,ca gingko biloba,goji şi gingseng.

2. ... organizezi un târg de clătite?

Putem să ne rupem de monotonia cotidiană cu uşurinţă. Doi americani s-au gândit să strângă fonduri pentru biblioteca judeţeană din Râmnicu Vâlcea şi,cu puţină pricepere în de-ale bucătăriei şi mult sirop de arţar,au organizat un târg de clătite la care s-au înghesuit sute de copii cu părinţii lor,adolescenţi şi tineri,toţi entuziaşti şi dornici să mănânce o clătită americană veritabilă şi să îşi ofere un ajutor pentru bibliotecă.

3. ... să înfiinţezi o trupă de teatru?

Un experiment inedit,care combină lectura cu teatrul se desfăşoară în inima comunităţii din Piatra Neamţ,în biblioteca judeţeană. Ghidându-se după deviza „Nimeni nu mai este tânăr după 40 de ani,dar putem fi irezistibili la orice vârstă”,o trupă de teatru formată din câteva doamne,neveste şi mame,hotărâte să-şi practice pasiunea avută din tinereţe,a găsit în spaţiul bibliotecii un loc propice pentru repetiţii şi pentru organizat spectacole de teatru pentru toţi musafirii bibliotecii.

4. ... pui la cale o nuntă?

O şezătoare,o trupă de cântăreţi populari,o mulţime de oameni puşi pe veselie,mâncăruri care mai de care şi doi tineri miri îmbrăcaţi în straie populare de sărbătoare au însufleţit biblioteca din Sănduleşti,un sat de lângă Turda. Totul pentru a reînvia spiritul tradiţional românesc pentru oaspetele de seamă:Cătălin Ştefănescu.

5. ... să vorbeşti de peste hotare cu copiii tăi?

Dragostea unei mame pentru copiii ei poate fi atât de puternică încât nu ţine cont de distanţe sau hotare. Mii de românce plecate în Italia au reuşit,cu ajutorul programului „Te iubeşte mama”,să vorbească şi să-şi vadă copiii rămaşi în ţară,prin intermediul calculatoarelor legate la internet,din biblioteci.

6. ... să îţi reîntregeşti familia?

Minuni la care ne nu aşteptăm se întâmplă în cele mai îndepărtate şi mai ascunse colţuri ale ţării. Alexandru de 13 ani din Moreni a reuşit,prin intermediul calculatoarelor din bibliotecă,conectate la internet,să-l găsească prin Facebook pe fratele pierdut din Italia,pe care nu-l mai văzuse de 5 ani. Revederea emoţionantă a fost resimţită de toţi cei din bibliotecă în momentul în care mama celor doi a reuşit să vorbească cu fiul regăsit,pe Skype.

7. ...să te uiţi la meciuri de fotbal proiectate pe peretele bibliotecii?

În Comloşul Mare,un bibliotecar microbist a decis să folosească biblioteca în interesul tuturor din comunitate,chiar şi al acelora care nu îndrăznesc să îi treacă pragul. Astfel,în timpul UEFA Champions League 2012,acesta a scos proiectorul afară,a adunat întreaga comunitate în jurul bibliotecii şi a proiectat meciurile pe peretele exterior al acesteia.

8. ... să călătoreşti prin toată lumea?

De la Londra la San Francisco,cu escală prin Berlin,Paris şi Porto. Un grup de vârstnici din Frânceşti,Vâlcea,au reuşit să îşi îndeplinească visul avut încă din tinereţe de a călători prin toată lumea. Şi au făcut asta prin intermediul internetului,accesând pagini ale aeroporturilor,muzeelor,restaurantelor şi ale altor locuri faimoase din marile oraşe ale lumii,de pe calculatoarele bibliotecii din sat.

9. ... să înveţi cum să salvezi vieţi?

„Orice viaţă are nevoie de o inimă”,spune Vlad Petreanu,aşa cum orice comunitate are nevoie de o bibliotecă,iar în biblioteca aglomerata din Târgu Frumos se învaţă cum să salvezi inimi şi vieţi. 25 de elevi conştiincioşi au învăţat cum să acorde primul ajutor în situaţii de urgenţă,de la manevra Heimlich la resuscitarea persoanelor rănite în accidente rutiere. Iniţiativa s-a extins apoi în toată regiunea şi astăzi peste 2.000 de persoane au absolvit cursul.

 

Poveştile adunate din bibliotecile de prin toată ţara au reamintit importanţa acestor instituţii pentru comunităţi. Rolul bibliotecii este de a reîntregi comunitatea,de a aduce oamenii la un loc şi de a le deschide lumea cu ajutorul informaţiei tuturor celor care îi trec pragul,de la cei mai mici până la cei mai în vârstă.

Mai multe poveşti găsiţi pe site-ul www.căutătoriidepovesti.ro,de unde puteţi descărca prima carte dedicată bibliotecilor publice din România „Căutătorii de poveşti”,în format e-book,scrisă de Cătălin Ştefănescu,Vlad Petreanu,Irina Păcurariu şi Radu Paraschivescu.