Ideal ar fi să faci parte dintr-o familie cu „gene bune”. Dar cum genele nu sunt de-ajuns şi poate faci parte dintr-o familie care nu a avut strămoşi longevivi,ai grijă să faci mult sport,să zâmbeşti şi să mănânci sănătos. Şi nu uita să te bucuri de micile plăceri ale vieţii... spre exemplu,de un pahar cu vin.

1. Zâmbeşte

Chiar şi când te afli într-un mare impas,zâmbetul este arma secretă. El îţi ridică moralul şi te face să te simţi mai bine. Aşa,ai toate şansele să faci haz de necaz până la 100 de ani.

2. Ocupă-ţi timpul

Se spune că cine munceşte mult trăieşte mult. Deşi uneori e stresantă,cercetătorii spun că munca îţi dă siguranţă şi încredere. Chiar dacă nu ai slujbă,fii activă:găteşte,ocupă-te de copii,ieşi în parc.

3. Ia-ţi un animal de companie

S-a demonstrat că în special câinii au puteri miraculoase asupra stăpânilor. Cine are un prieten patruped este mai vesel şi mai activ,deci mai puţin predispus la depresie şi boli de inimă.

4. Aleargă

Studiile arată că persoanele care aleargă au inima puternică şi plămânii sănătoşi. Dacă nu ai timp de sport,încearcă să mergi pe jos măcar o jumătate de oră zilnic. Îţi prelungeşti viaţa cu cel puţin patru ani.

5. Căsătoreşte-te

Ei bine,poate la asta nu te gândeai,dar s-a demonstrat ştiinţific:o persoană care şi-a găsit sufletul pereche trăieşte cu până la şapte ani mai mult decât un celibatar. Explicaţia:Căsătoria dă echilibru şi optimism.

6. Fă dragoste

Cercetătorii spun că fiecare partidă de sex îţi prelungeşte viaţa. Momentele de dragoste te eliberează de stres şi-ţi alungă orice gând negru din minte. Iar asta înseamnă... viaţă!

7. Ai grijă cu ce te hrăneşti

Evită grăsimile şi vei avea o viaţă lungă. Cercetătorii au arătat că anumite alimente au
puterea de a-ţi prelungi viaţa,datorită antioxidanţilor pe care îi conţin. Peştele,fructele de pădure,merele,legumele,mierea,usturoiul şi lămâile sunt cele mai indicate.

8. Renunţă la fumat

O ţigară îţi scurtează viaţa cu şapte minute. Înainte să o aprinzi,gândeşte-te la acest lucru şi la faptul că fumatul
este responsabil pentru boli grave de inimă,de stomac,de ficat şi,nu în ultimul rând,de plămâni.

9. Atenţie la siluetă

Potrivit cercetătorilor,silueta influenţează durata vieţii. De aceea,ai grijă să nu te îngraşi! Rămânând în formă,ai foarte puţine riscuri să te „alegi” cu o boală cardiovasculară.

Ei au depăşit suta de ani

Secretul Ecaterinei:munca şi copiii

Într-un sat din judeţul Buzău,Niculeşti,trăieşte Ecaterina Găman. Bătrâna are 106 ani,dar nu-i arată deloc. „Nu mă gândeam eu că trăiesc atâta. Cred că secretul este munca şi cei 11 copii pe care i-am născut. Am mâncat de toate,dar nu am băut nimic toată viaţa. Îi mul-
ţumesc lui Dumnezeu că m-a ţinut până acum”,spune centenara. Femeia
s-a hrănit sănătos şi nu a trecut vreodată pragul vreunui doctor. „Munceam cât era ziua de lungă. Mâncam ştevie,urzici,lobodă. Când se lăsa sec,schimbam vasele şi nu puneam carne în gură până nu se termina”,povesteşte Ecaterina Găman.

Reţeta lui Ion:un pahar cu ţuică

O reţetă ca să trăieşti peste un secol o am chiar de la străbunicul meu,Ion Făşie. S-a născut pe 11 octombrie 1906,în judeţul Buzău,şi a trăit 103 ani. Secretul lui:un pahar cu ţuică de prune în fiecare zi,trei mese,la ore fixe,şi multă mişcare.

Stan Turcu,atlet la 61 de ani

Îţi spui că dacă locuieşti într-un oraş poluat nu poate fi posibil să ai o viaţă lungă. Dacă ai grijă să faci sport şi să mănânci sănătos,asemenea lui Stan Turcu,un atlet în vârstă de
61 de ani,din Bucureşti,vei reuşi. „Alerg de patru ori pe săptămână,cel puţin 40 de kilometri. Sunt înscris şi la clubul Ro Club Maraton şi particip la toate competiţiile." Ba, chiar mărturiseşte că alergatul l-a vindecat de boală. „Acum doi ani am avut probleme cu tensiunea. M-am apucat mai serios de alergat şi iată că sunt perfect sănătos.”

Ciudăţenii ale longevităţii

Un pahar de vin

În drumul tău spre suta de ani, un pahar de vin pe zi ţi-e de mare ajutor. Studiile au arătat că vinul luptă eficient cu bolile de inimă şi cu infecţiile din organism. Astfel, îţi prelungeşte viaţa cu câţiva ani buni.

Un creier „solicitat”

Încearcă să te speli pe dinţi cu mâna stângă. Sau să scrii două-trei rânduri cu mâna dreaptă, dacă eşti stângace. Aşa îţi pui creierul la treabă şi exersezi memoria. Vei avea o viaţă mai lungă şi nu vei fi atinsă de senilitate.

Fără automobile negre

Nu conduce maşini negre, căci riscul să faci un accident este de patru ori mai mari decât dacă ai o maşină de altă culoare, spun statisticile. Dacă nu ai carnet şi soţul tău vrea maşină neagră, spune-i că o culoare deschisă e mult mai... longevivă.

Ştiai că...
...cei mai longevivi oameni trăiesc pe insula japoneză Okinawa? Potrivit cercetătorilor,secretul lor constă într-o alimentaţie sănătoasă,bazată pe cereale şi pe legume. Este floare la ureche să ajungăsă-şi serbeze suta de ani,căci sunt foarte activi.